Rachunek prawdopodobienstwa wybierz z grupy
Tomek: Mam taka tabelke:
DIETA (PLN) | 100 | 110 | 120 | 130 | 140 | 150 | 160 | 170 |
Pracownicy | 9 | 108 | 488 | 230 | 112 | 30 | 16 | 7 |
Pytania:
Dwie osoby sa wybrane z grupy losowo oblicz prawdopodobienstwo ze:
a) Oboje maja diete rowna 120PLN albo mniej
b) Przynajmniej jeden dostaje 140PLN albo wiecej
Odp a)
Policzylem ze pracownikow jest w sumie 1000 (to ulatwi liczenie)
w grupie od 100 do 120 jest w sumie 9+108+488 pracownikow czyli 605
| | 605 | |
Czyli szansa ze jeden pracownik zostanie wybrany wynosi |
| |
| | 1000 | |
| | 604 | |
Drugi pracownik ma szanse ze zarabia 120 lub mnie wynosi |
| dlatego 604 i 999 ze |
| | 999 | |
pierwszy pracownik juz zostal wybrany wiec zostalo 999 i pierwszy pracownik nalezal do grupy
120 lub mniej wiec jest tam o jednego pracownika mniej
Wiec prawdopodobienstwo ze oboje zarazbiaja 120 lub mniej rowna sie
| 605 | | 604 | |
| x |
| =0.3657=36.57% |
| 1000 | | 999 | |
Mnozymy bo maja byc spelnione obydwa warunki
Odp b)
pracownikow na start 1000 znowu
pracownikow w grupie 140+ jest 112+30+16+7 = 165
| | 165 | |
Szanse ze pierwszy pracownik nalezy do grupy 140+ sa rowne |
| |
| | 1000 | |
| | 164 | |
Szanse ze drugi pracownik nalezy do grupy 140+ sa rowne |
| |
| | 1000 | |
Tym razem jednak skoro mamy obliczyc szanse ze zostanie wybrany przynajmniej jeden dodamy
rachunki do siebie:
| 165 | | 164 | |
| + |
| = 0.3292 = 32.92% |
| 1000 | | 1000 | |
Dobrze to wszystko? Jakos tak raczej zadania z prawdopodobienstwa na intuicje robie