matematykaszkolna.pl
policz ile kul jest w ześcianie wlazly91: Cześć, chciałbym się dowiedzieć czy mój to rozumowania jest poprawny oraz o ewentualne poprawki. Mianowicie mam takie zadanie aby za pomocą metody monte carlo policzyć, które z podanych ku leżą w sześcianie. Podany zbiór kul o współrzędnych (x,y,z) oraz promieniu r , sześcian w początku układu współrzędnych o boku a, założenie jest takie, że kule mogą być wewnątrz, na zewnątrz, lub częściowo wewnątrz sześcianu. ja rozumiem algorytm tak: losujemy kule sprawdzamy czy należy do sześcianu jeśli tak zwiększamy licznik jeśli nie to pomijamy pytanie jeszcze: Jak dobrać przedział z którego losować będziemy kule?
20 paź 20:40
PW: Które z podanych kul leżą w sześcianie można sprawdzić tylko metodą 100% sprawdzenia. Może podasz treść zadania w brzmieniu książkowym, bez swojego komentarza i uproszczenia treści.
20 paź 20:44
daras: co rozumiesz przez :"zwiększamy licznik" ?
20 paź 20:45
daras: zastosuj sie do rady PW albo dołącz słownikemotka
20 paź 20:46
wlazly91: Parametr a (przyjmujący wartość rzeczywistą) określa długość boku sześcianu położonego w początku układu współrzędnych (powstałego z przeskalowania kostki jednostkowej przez a) wyrażoną w metrach [m]. Kostka zbudowana jest z materiału o gęstości wyrażonej w [kg]/[m3] określonej parametrem b żądania (url). W materiale występują defekty, które mają charakter przestrzeni o kształcie kulistym wypełnione substancją o gęstości równej 1,2*b . Wyniki badania struktury materiału zawierające listę defektów – z których każdy opisywany jest w postaci równania kuli w środku o punkcie (x, y, z) oraz promieniu r zapisano w SQL−owym repozytorium danych (w bazie danych) w tabeli o nazwie Etable. Zawarte w tabeli wyniki pomiarów opisywać mogą zarówno obiekty (kule) leżące wewnątrz, na zewnątrz lub częściowo wewnątrz bloku materiału.... komponent ma zwrócić masę rzeczywistą analizowanego bloku materiału. Dla rozwiązania zadania wykorzystać należy metody Monte Carlo, przy czym otrzymany wynik wyznaczony winien być z dokładnością nie mniejszą niż 10−2
20 paź 21:10
wlazly91: wydaje mi się że należy przyjąć jakąś zmienną jako licznik kul.
20 paź 21:10
wlazly91: Jest to zadanie zaimplemenowania komponentu liczącego masę
20 paź 21:11
wlazly91: jak dodałem treść tak każdy zwątpił... ehh
21 paź 18:37
PW: Bo zadanie jest trudne (na pewno nie należy szukać rozwiązania na forum dla licealistów i gimnazjalistów). Są dwa problemy: 1. jak napisać program (i z tym pewnie sobie poradzisz) 2. co to jest ta metoda Monte Carlo. Piszesz "wydaje mi się, że należy przyjąć jakąś zmienną jako licznik kul" − i to świadczy, że metody nie rozumiesz, po prostu nie znasz teorii. I nie zadawaj następnych pytań, wątpię żeby znalazł się człowiek o takiej znajomości tematu, który chciałby Ci tu bezinteresownie poświęcić mnóstwo czasu.
21 paź 19:20