koszt jednostkowy
Benek: Witam, mam takie zadanie :
Funkcja kosztu całkowitego w zalezności od produkcji x ma postać:
K(x)= 2000+20 x + x
2
Dla jakiej wielkości produkcji x koszt jednostkowy bedzie min?
| | k(x) | |
czy dobrze pamiętam że koszt jednostkowy to będzie |
| i pozniej powinienem policzyc |
| | x | |
pochodn drugego rzedu i wyznaczyc ekstremum i to bedzie moj koszt min

?
20 paź 16:38
Tadeusz:
bingo
20 paź 16:44
Benek: Może ktoś spr czy dobrze mi wyszła pochodna pierwszegi i drugiego rzedu?
| | 2x2 − 20x − 2000 | |
f'(x)= |
| |
| | x2 | |
f''(x)= 20 x
2 +4000x
20 paź 16:48
20 paź 17:05
Ada: pomoze ktos?
20 paź 17:19
J:
chętnie .. tylko : f'(x) , to pochodna z czego ?
20 paź 17:20
20 paź 17:22
Ada:
20 paź 17:55