matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowdnij tożsamość
K:
udowodnij tożsamość:
1
sinx
+ ctgx =
sinx
1−cosx
ja się ciągle kręcę w kółko i nie umiem udowodnić :<
20 paź 19:18
irena_1:
1
1
cosx
1+cosx
1−cosx
L=
+ctgx=
+
=
*
=
sinx
sinx
sinx
sinx
1−cosx
1−cos
2
x
sin
2
x
sinx
=
=
=
=P
sinx(1−cosx)
sinx(1−cosx)
1−cosx
20 paź 19:21
K:
1−cosx
Dzięki wielkie, brakowało mi tego by wpaść by ponożyć to przez
1−cosx
20 paź 19:26