20 paź 21:18
Janek191:
Które zadanie ?
20 paź 21:20
Laura: zalezy mi na pierwszych trzech zadaniach (zad1,2,3 )
20 paź 21:22
yo: wezmy np 3:
| | | |
wszystkich mozliwosci wyboru odcinkow jest | ; zas te, z ktorych mozna zbudowac trojkat |
| | |
musza spelniac nierownosc trojkata, tj.
a + b > c,
a + c > b,
b + c > a
gdzie a, b, c to dlugosci bokow; dla pierwszych 3 bedzie to zatem:
a = 1
b = 2
c = 5
i sprawdzasz czy wszystkie te 3 nierownosci podane wyzej zachodza; jesli tak to z tej trojki
mozna skonstruowac trojkat; kolejna trojka: a = 1, b = 2, c = 6 i tak dalej
| | | |
liczba tych trojek, ktore spelniaja powyzsze nierownosci podzielona przez | da ci |
| | |
prawdopodobienstwo
20 paź 21:27
Janek191:
z.1
I Ω I = 52
I A I = 13 + 3 = 16
więc
20 paź 21:32
yo: zad. 2:
rzucamy 2 razy kostka, wiec mamy 6
2 par (a, b) gdzie a to liczba z pierwszej kostki, b − z
drugiej
(1, 1); (1, 2); ..... (6, 6)
suma oczek WIEKSZA od 7:
(2, 6); (3, 5); (3, 6); (4, 4); (4, 5); (4, 6); (5, 3); (5, 4); (5, 5); (5, 6); (6, 2); ... (6,
6)
jest ich 15; wypisalem pary dla zdarzenia przeciwnego, dlatego prawdopodobnienstwo to 1 −
20 paź 21:34
Janek191:
z.2
I Ω I = 62 = 36
A = { (1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),( 2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(3,1),(3,2),(3,3)
( 3, 4),( 4,1),(4,2),(4,3),( 5,1),(5,2),( 6,1) }
I A I = 21
P( A) = ...
20 paź 21:36
Laura: dziekuje panowie za pomoc.
20 paź 21:39