Zespolone
Benny: Wykazać, że prawdziwa jest implikacja.
| | 1 | | 3 | |
|z|< |
| ⇒ |(1+i)z3+iz|< |
| |
| | 2 | | 4 | |
Nie chce rozwiązania tylko jakiejś wskazówki jak zabrać się za tą drugą nierówność. Można
wymnożyć, ale nie tędy droga, bo co jeśli dostanę większą potęgę?
20 paź 13:12
Janek191:
Może tak :
I ( 1 + i) z
3 + i z I ≤ I ( 1 + i) z
3 I + I i z I =
√2*I z I
3 + I z I <
| | 1 | | 1 | | √2 | | 2 | | 3 | |
< √2*( |
| )3 + |
| = |
| + |
| < |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | | 4 | | 4 | |
20 paź 13:29
Benny: Właśnie tak myślałem, żeby to rozdzielić, ale nie byłem pewny czy można tak.
20 paź 13:36
Janek191:
I z1 + z2 I ≤ I z1 I + I z2 I
I z1*z2I = I z1 i* I z2 I
I i*z I = I z I
20 paź 13:45
Benny: Ok, dzięki
20 paź 14:07
Benny: z' oznaczę jako z sprzężone
z7=z'
Czy mogę tutaj przemnożyć przez z, żeby otrzymać po prawej stronie moduł do kwadratu czy może
innym sposobem to rozwiązać?
21 paź 12:20
Benny: *Pytam, ponieważ zastanawiam się czy przypadkiem nie dodam sobie w ten sposób nowego
rozwiązania.
21 paź 12:21
Benny: Dobra będzie chyba inaczej.
r
7*e
7iφ=r*e
−iφ
r
7=r i 7φ=−φ+2kπ
Tak to ma wyglądać?
21 paź 12:29
Benny:
21 paź 16:14
Benny: Ktoś potwierdzi?
21 paź 18:04
Mila:
tak.
21 paź 18:23
Benny:
21 paź 18:24