Wyznacz wszystkie liczby spełniające równania
strachu: Pilnie proszę o pomoc.
Kawałek wydaje mi się, że potrafię zrobić jednak, jakby ktoś mógł rozwiązać od zera, będę
bardzo wdzięczny.
Wyznaczyć wszytskie trójki (a, b, c) liczb całkowitych, dla których:
a2−b2−c2=1
oraz
a−b−c=−3
20 paź 20:15
PW: Co to znaczy „oraz”? To są dwa zadania, czy układ równań?
20 paź 20:21
sushi_gg6397228:
"oraz" jest dla ambitnych
20 paź 20:24
strachu: układ równań
20 paź 20:26
daras: jestem minimalistą

a=19, b=10, c=12
20 paź 20:28
strachu: @daras
Twój wynik nie jest zgodny z pierwszym równaniem przecież...
20 paź 20:31
daras: ja zrobiłem tylko to "oraz" i podałem jeden z oena możliwości, jak na minimaliste przystało
20 paź 20:32
strachu: Ktoś coś MNIEJ minimalistycznego niż @daras?
20 paź 20:34
strachu: BUMP
20 paź 20:37
daras: jebudut
20 paź 20:56
daras: a−b =c−3
a2−b2=1+c2
rozwiąż..
20 paź 20:57
strachu: @daras
Dzięki za pomoc, teraz już wszytsko jasne!
A tak na serio? Ktoś jakieś pomysły?
20 paź 21:19
ICSP: a
2 − b
2 = 1 + c
2
a−b = c − 3
(c−3)(a+b) = 1 − c
2
Dla c = 3 dostajemy sprzecznosć dla c ≠ 3 :
Liczba po lewej stronie jest całkowita, wiec liczba po prawej również musi być całkowita.
20 paź 21:24
strachu: @ISCP
Dzięki, ale mógłbyś jakoś ciut wolniej?
20 paź 21:34
ICSP: ale to jest wolno
20 paź 21:42
strachu: W jaki sposób przeszedłeś do tego: (c−3)(a+b) = 1 − c2 ?
20 paź 23:36
Przemysław: 1+c2=a2−b2=(a+b)(a−b)
a−b={1+c2}{a+b}=c−3
(a+b)(c−3)=1+c2
chyba coś takiego
to, że c≠3 się utrzymuje
20 paź 23:41
Przemysław: coś takiego miało być:
20 paź 23:42
ICSP: a2 − b2 = (a−b)(a+b) i z drugiego równanie wiem, ze a−b = c − 3
20 paź 23:46
strachu: i co dalej?
21 paź 20:54
strachu: Dobra, już zrozumiałem co pisał @ISCP.
Ale to znaczy, że ilość wyników jest nieskończona, tak?
Bo skoro mają to być liczby całkowite (czyli bierzemy pod uwagę też ujemne) to ograniczoną
liczbę wyników mamy tylko dla "c", tak?
22 paź 21:22
misiak:
dla każdego wyznaczonego "c" należy ustalić "a" i "b" − otrzymamy trójki liczb
22 paź 23:31