matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.6.2012
Zadania
Odp.
0
pomożecie?:
Zmienna losowa x ( bezawaryjny czas pracy urządzenia ) ma rozkład normalny z parametrami 10+n2.
2
koko:
wyznacz te wartości parametru m, dla ktorego miejsce zerowe funkcji f(x) = 3x + 2m + 6 jest liczbą mniejszą od 2
5
patryk:
W sumie jest 5 kul białych, 10 czarnych. Losujemy bez zwracania 3 kule. Zmienna losowa x to liczba wylosowanych kul
5
patryk:
Rzucamy 6 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo wypadnięcia co najmniej 2 orłów.
9
edytaa:
Witam serdecznie. Błagam o pomoc! Jutro mam kolokwium poprawkowe ze statystyki opisowej. Mogę mieć przy sobie własnoręcznie
2
hello:
a) (3−4)
2
= 4−3 i
√
2
>1,4
1
potrzebujący:
Na okręgu o promieniu 5 opisano deltoid o obwodzie 30. Oblicz pole deltoidu.
16
Kwachu:
(1+i)
2
2
Mam przykład:
z tego co pamiętam to chyba trzeba liczyć licznik i
(1−i
√
3
)
6
mianownik osobno. Tylko mam problem, bo jak policzyłem mianownik to mi wyszło że: 1−i
√
3
)
6
= 64(cos10π + isin10π) i teraz nie wiem, czy mam to zapisać że to =64(1 + 0)=64?
11
anka:
2.Dane są funkcje f(x)=+9k oraz g(x)=−6x+k−1, określone w zbiorze liczb rzeczywistych.
2
Mario:
0
potrzebujacy:
Zadania
15
Patryk:
czy lim
x→
∞
3=3 ?
2
Tesia:
Macierze
3
ja:
Mandarynki i nektarynki kosztują tyle samo. Jeśli mandarynki stanieją o 4%, zaś nektarynki zdrożeją o 15%, to o ile procent więcej trzeba będzie zapłacić za 2kg mandarynek i 3kg
0
h:
jak oceniacie te trzy kierunki na pw
−elektronika eiti
1
jajaja:
7!(12!−
1
3!
+
1
4!
−
1
5!
+
1
6!
+
(−1)
n
7!
= ?
7
nadia:
proszę pomóżcie, bo męczę się strasznie z tym zadaniem i nie daje mi ono spokoju:
1
hipcio:
:::rysunek::: wyznacz miary katów α β γ δ
3
potrzebujacy:
Oblicz objętość ograniczoną powierzchniami za pomocą całki podwójnej:
2
barosz:
na jaki okres nalezy ulokowac 4500, jezeli oprocentowanie w skali roku wynosi 7,5 %, aby otrzymac odsetki w wysokosci 300 zl.
2
martyna:
Proszę o rozwiązanie tych zadań! ZAD. 1
2
potrzebujacy:
7
nowicjusz:
W trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych jest równa 68 a przeciwprostokątna ma długość 52. Ile równa się pole tego trójkąta?
1
SEMMITTO:
Ale rozpisz mi to od a do z jak ty to robisz
0
SEMMITTO:
picia możesz mi to rozpisać
1
SEMMITTO:
Rozwiąż nierówność 2x
2
+ x−3>0
4
Jurek:
jak zrobić taką całkę
6
SEMMITTO:
ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ 2(x+3)(x−5) <0
8
hipcio:
punkty a =(2,4) i c=(−4,−2) przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Pole kola opisanego na tym kwadracie jest równe ?
6
martyna:
ile jest równy promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a=8 i b=6 jak to obliczyć?
28
CIAGI:
Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an) określony wzorem an=n
2
−50n
0
potrzebujacy:
http://www.wrzucaj.com/pobierz.php?a=125878&b=3d67afdccbf72935986f62a5a4d4c7d6
2
gutek:
W trapezie równoramiennym krótsza podstawa i ramię mają taką samą długość. Przekątna tworzy z jednym z ramion kąt prosty. Oblicz miary kątów w tym trapezie.
2
cinek:
(x+1)*[x−(x+1)*ln(x+1)]>0
5
martyna:
kąt środkowy i wpisany są oparte na tym samym łuku. suma katów jest równa 60 stopni. jaka miara kąta środkowego jest równa
0
nowicjusz:
a+b=64 a
2
+b
2
=52
2
8
filip:
Wyznaczyc lokalne ekstremum f(x,y)= x
3
+ 3xy
2
+ 12xy
3
kamil:
k
5
− 5k
3
+ 4k Proszę o wytłumaczenie jak przekształcić powyższy wielomian na postać iloczynową.
2
Saizou :
Na ile sposobów można włożyć 7 listów do 7 zaadresowanych kopert, tak aby żaden list nie trafił
6
pawel:
k
2
− 5k
3
+ 4k − 90 Potrzebuję zapisać powyższy wielomian w postaci iloczynowej. Proszę o wytłumaczenie.
2
pomocy:
za pomoca indukcji matematycznej wykaz ze dla kazdego n∊N
+
liczba 3
4
n
−
2
+5
2
n
−
1
jest podzielna przez 14
7
Aga:
O ciągu arytmetycznym (an) wiadomo, że a6 = 8 ile jest równa suma jedenastu początkowych wyrazów tego ciągu. A.8 B.19 C.88 D. nie da się tego rozstrzygnąc
1
mm:
http://iv.pl/images/73143269257658503505.png
0
banysia:
dziekuje wam bardzo za pomoc robaczki
13
CIAGI:
Oblicz an−1 jesli an={3n
2
}{3n−4}
1
banysia:
i ostatnie juz : wskaz nierownosc ktorej zbiorem rozwiazan jest przedzial (−3,5) odp:: A. (x+3)(5−x)<0 b. (x−3)(x+5)<0 c. (x+3)(x−5)>0 d. (x+3)(5−x)>0
2
banysia:
pierwiastkami trojmianu kwadratowego f(x)= 3
2
+ bx+c sa liczby 0 i2. wynika z tego ze odp::
2
Monia :(:
Funkcja f przyporządkowuje każdej trzycyfrowej liczbie naturalnej cyfrę dziesiątek tej liczby. Ile miejsc zerowych ma ta funkcja?
2
V40:
W rombie, dłuższa przekątna ma długość 20 cm, a kąt ostry ma miarę 30 stopni. Oblicz pole rombu. Przepraszam najmocniej, lecz pozwolę sobie na kolejną prośbę, gdyż matematyka nie jest
0
nowicjusz:
Na ile sposobów można włożyć 7 listów do 7 zaadresowanych kopert, tak aby żaden list nie trafił do odpowiedniej dla niego koperty?
1
funkcja f(L) gdzie L >0 przyporządkowuje obwodowi koła L jego promień r zatem f(L)=L/2π
2
banysia:
w przedziale <0;1> wartosnia najmiejsza funkcji f(x)=3x
2
−12x+8 jest odp 8, −1, −4, 6
? prosze odpowiedzcie ,a, tylko 2 zadania jeszcze i juz nie bede wam
1
ola:
narysuj wykres funkcji y=log{3}x , a następnie wykres funkcji y= −2 +log{3}x
2
banysia:
obwod prostokotnej dzialki jest rowny 100m . ktora z funkcji przedstawia zaleznosc pola powieszchni dzialki od dklug x jednego z jej bokow
odp::
1
ola:
y = log
1
3
(3+5x)
2
Bezimienny:
Informatyka: Jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi o co biega z drzewami i kopcami? Dzewo binarne: lewy nastepnik musi być mniejszy, prawy nastepnik musi byc wiekszy.
4
Funkcja f przyporządkowuje każdej naturalnej liczbie dodatniej liczbę jej wszystkich naturalnych dzielników Wynika z tego, że :
6
pysia:
rozwiązać całkę z : e
−3/2x
2
9
banysia:
:::rysunek::: wskaz wzror funkcji ktrorej wykres funckji jest na rys odp
17
milord:
W pierwszym miesiącu w księgarni książka została sprzedana po cenie 28 zł. Na następny miesiąc cenę obniżono o 57%, przez co przychody wzrosły o 36%. Ile procent więcej książek sprzedała
1
banysia:
dana jest funkcja f(x) =2
2
+ 5x+3. funcka f odp::: a. nie ma miejsc zerowych b. ma dokladnie 1 miejsce zerowe c. ma dokladnie 2 miejsca zerowe
4
ola:
y= log
2a−7
5
2
banysia:
parabola bedaca wykresem funckji kwadratowej f(x)= −x
2
+bx+cma wieszcholek w pkt (1,0). funkcja f w przedziale (1;
∞
) odp:
3
potrzebujący:
http://zapodaj.net/4e793819f59ca.jpg.html
0
banysia:
funkcja kwadratowa f(x)+ x
2
+ bx+c przyjmuje dla argumentu 0 wartosc 1 a dla argumentu 1 wartosc 2. pierwsza wspolrzedna wieszcholka paraboli bedacej wykresem tej funkcji jest
1
banysia:
wykres funkcji liniowej y=ax+b przechodzi przez 2,3, i 4 cwiartke ukl. wspolrzednych wynika z tego, ze : a. a>0 i b>0 b. a<0 i b>0 c. a>0 i b<0 d. a<0 i b<0
1
ola:
log
3
4,5 + log
3
2=
1
banysia:
jezeli wiadomo ze f(x) =ax+b i a=0 to zbiorem funkcji f jest zbior
5
Marta:
:::rysunek:::
10
CIAGI:
Dla jakiego n wyrazy ciągu (bn) sa mniejsze od 100 jeśli wzór na wyraz ogólny ciągu (bn) ma postac bn=−2n+13
32
Criss:
Witam. zad1.
12
witam,
2
banysia:
wskaz wror funkcji ktorej wykres przechodzi przez pkt (0,−2) i (1,3)
1
FRYTA:
Punkty A = ( 1, 5 ), B = ( 14, 31 ) , C = ( 4, 31 ) są wierzchołkami trójkąta. Prosta zawierająca
1
banysia:
wykresy funkcji f(x)= −2x+3 i g(x)= 2x−3 sa symetryczne wzgledem a.osi 0x b. osi 0y c. punktu (0,0) d. (0,3)
8
micra:
ile punktów wspólnych ma prosta x + y + 1 = 0 z okregiem (x − 1)
2
+ (y − 1)
2
= 1
2
banysia:
obrazem prostej o rownianiu y =−3x+2 w symetrii wzgledem osi Ox jest prsota o rownianiu ::::: 1
2
banysia:
funkcja roznaca jest funkcja okreslona wzorem a. y=3x−2 b. y=6−x c. y=−2 +0,5x d. y=3
2
Metallica \m/:
W rombie, dłuższa przekątna ma długość 20 cm, a kąt ostry ma miarę 30 stopni. Oblicz pole rombu.
5
banysia:
tzn
wiecie co tam gdzie jest tresc zadania ma byc (m do kwadratu) ale ja nie widze tego znaczka zeby go tam wstawic gdzie on jest
i moze to zmieni postac zadania bo chyba zle
1
banysia:
obrazem prostej o rownianiu y =−3x+2 w symetrii wzgledem osi Ox jest prsota o rownianiu :::::
1
odp A. y=3x−2 b. y=−3x−2 c. y=3x+2 d, y=
x−2
3
3
Zuzanna:
Każda z krawędzi prostopadłościanu jest dwa razy większa od następnej. Przekątna tego prostopadłościanu wynosi 4
√
21
cm Oblicz objętość bryły.
10
banysia:
dla jakich wartosci parametru m funkcja liniowa f(x)=(m2 −1)x+2 jest rosnaca
mam w formkie testow te zadania i odp sa: A. mε(0;
∞
) B mε(−
∞
;1)∪(1;
∞
) C mε(−1;1) D mε{−1,1}
1
joker:
W jakiej postaci można zapisać wyrażenie (1−tgα * cosα )(1+tgα * cosα)
2
milord:
Jaka powinna być następna liczba 2,4,8,26,122,...
3
banysia:
dla jakiego argumentu x wartosc funkcji y= 0,5x−6 wynosi 2? mam pare zadan z tego a ja jestem do du.. pomozocie moge wpisac?
1
hubert:
http://iv.pl/images/96581356921765264218.jpg
2
banysia:
funkcja liniowa f spelnia warunki f(6)−f(4)=6 oraz? f(0)=−1
2
SEMMITTO:
Przedstaw funkcję f(x)= −3x²+10x−3 w postaci: A)Kanonicznej
1
SEMMITTO:
Rozwiąż nierówności: A) 2(x+3)(x−5)<0
0
SEMMITTO:
Wykonaj działania na wielomianach, gdzie W(x)=2x³−3x²+5x−2 P(x)= −3x²+2x−2. Podaj stopień powstałego wielomianu.
0
jaa2:
moze mi ktos wytłumaczyć jak sie sprawdza czy dane punkty są wspolniowe np: A(−1,2) B(2,−2)C(3,−3)
0
SEMMITTO:
Wyznacz pierwiastki wielomianu : A) W(x) = −2x³+4x²+6x−12
1
EEWA:
ciag (7,x,−1) jest arytmetyczny wówczas x ile wynosi
1
fryta:
oblicz długosc przekątnej prostopadłościanu o wymiarach
6
Jurek:
mam problem z taka granica:
0
ja:
Mandarynki i nektarynki kosztują tyle samo. Jeśli mandarynki stanieją o 4%, zaś nektarynki zdrożeją o 15%, to o ile procent więcej trzeba będzie zapłacić za 2kg mandarynek i 3kg
0
konrad:
jak wyszły dwa punkty stacjonarne i drugie pochodne mają w sobie niewiadome, to mam współrzędne tych punktów podstawić do tych pochodnych, obliczyć ich wartości i potem obliczyć wyznaczniki
1
potrzebujacy:
Zadania z kolokwium
6
V.Abel:
Pokazać, że dla każdej liczby całkowitej n, liczba n
5
−n jest podzielna przez 5. Ktoś mi powiedział, że powinienem oznaczyć np. n=5k, n=5k+1,etc. Ale dlaczego tak?
1
kaz:
Dany jest okrąg o równaniu x²+y²−2x−3=0. Narysuj ten krąg w układzie współrzędnych. Oblicz pole trójkąta równobocznego wpisanego w ten okrąg.
7
sonia:
zbadaj zbieżność szeregu
4
h:
jak obliczyć granicę funkcji wymiernej, której licznik i mianownik jes w postaci iloczynowej
np jeśli w mianowniku mam trzy nawiasy a w liczniku dwa...
0
potrzebujacy:
http://wyslijto.pl/plik/n8p5ixb4zr
3
Maslanek:
Niezależność
4
Kondzik :
a) a7 b) a6
1
i.j.a:
⎧
3x−y=2
⎩
6+3y=9x
1
i.j.a:
⎧
6x−3<x+2
⎩
x+2<9x+18
10
CIAGI:
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 6. Jego dziewiąty wyraz jest równy 15. Różnica tego ciągu jest równa...
1
Kondzik :
wskaz który wzór opisuje n−ty wyraz ciagu arytmetycznego : a) an=3n+1
1
i.j.a:
⎧
4x−y=2
⎩
−3x+6y=9
4
jop:
oblicz pole rombu, którego bok ma 14 cm, a kąt rozwarty 128° .oblicz długości przekątnych tego rombu . Wynik podaj z dokładnością do jedności
3
Kondzik :
a) a9 b) a 10
5
mat:
krótsza przysportokatna A ma 8cm długości, a pole jest równe 64cm. Oblicz obwód trójkąta.
2
klaudia:
Hej, nie mogę poradzić sobie z takim zadaniem:
0
LOL:
Oblicz stężenie molowe 69% kwasu siarkowego (VI) o gęstości 1,84 g/cm3
3
Kondzik :
a) −35 b) −700
18
Langusek:
Tomek i Alicja zawsze do szkoły chodzą pieszo. Alicja na dojście potrzebuje 57 min, zaś Tomek 24 min. Ile sekund zajmie Tomkowi dogonienie Alicji, jeśli wyjdzie 8 min po niej?
5
bartek:
Hej, mam do obliczenia taką granicę:
0
Langusek:
Ile liczb 5−cyfrowych ma sumę cyfr równą 28?
0
Kondzik :
a) an=3n+1 b) an=3n
2
−1
0
Marta:
obliczyć sumę sinx + sin2x+ ... + sin nx. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
1
adrian:
witam serdecznie, prosilbym o pomoc w rozwiazaniu całki niewlasciwej
0
Monika:
naszkicować wykres na płaszczyźnie zespolonej następujące wzory:
0
Mikel:
Proszę o pomoc w wyznaczeniu r
3
ja:
1
i.j.a:
⎧
3x+1 gdy x∊(−
∞
,−2)
f(x)=
⎨
−5 gdy x∊<−2,2>
⎩
−3x+1 gdy x∊(2,
∞
)
12
anka:
licznik to 0,016*5,28+0,016*4,72 a mianownik to
5
14
*(0,8)*14
7
tomek:
Witam! proszę o pomoc w równaniu różniczkowym. Rozwiązać zagadnienie początkowe: y'−2ty=t*e
t
2
y(1)=−e
1
Ewelina:
Jak obliczyć pochodna cząstkowa 1−rzedu z funkcji: 3 * a
2/3
+ 2 sin b ? Bardzo proszę o pomoc.
1
vanitas :
[OH−] = 0,01 mol/dm3
5
aaa:
an=2
n
0
tomasz:
:::rysunek::: jak policzyć boki we wpisanym rombie
4
aaa:
an=2n+1
9
student:
Witam, mam problem z jednym zadaniem. 1.Oblicz pola obszarów ograniczonych krzywymi y=2
x
, y=2x, x=0.
7
lalka:
Do 600 g 4% roztworu dodano 50 g wody i dosypano 20 g soli i wymieszano. Oblicz stężenie procentowe tego roztworu.
9
student:
KOL1 http://www.sendspace.pl/file/3378a36df92d104a71dcb22
0
end:
W roztworze HR (kwas) o stężeniu 0,2 mol/dm3 stężenie jonów R− wynosi 0,01 mol/dm3 Podaj
5
lobuz:
Proszę o pomoc w tym zad
0
artek:
miedzy dwiema rownoleglymi plaszczyznami poruszajacymi sie w tym samym kierunku z Va=4m/s i Vb=2m/s znajduje sie tarcza o promieniu r=0,4m.Znalezc predkosc v srodka tarczy oraz predkosc
16
Godzio:
Kolejne zadanka, na które nie mogę znaleźć sposobu, a pewnie jest banalne
1
mateusz:
bardzo bym prosił o rozwiązanie tego zadania. W rombie dłuższą przekątna ma 20cm długości a kat ostry ma miarę 30stopni. Oblicz pole rombu.
8
Alfa:
Mam do rozwiązania zadania z geometrii :
13
CIAGI:
Iloraz ciagu geometrycznego (an) jest rowny
1
2
jego piaty wyraz jest rowny 8. Oblicz a1.
1
wiki:
napisz jaka role w procesie lokakizacji odgrywali wymienione nizej osoby: książę......................................................................
15
POLsystemszkolnictwaniedziala:
rozwiąż układ równań pomocy co mam dalej zrobić : ) {
2
tropic:
:::rysunek::: x= 30
o
(α)
4
student:
KOL1
1
Basia:
Dzień dobry ! Wszystkim rannym ptaszkom życzę miłego dnia.
5
Loco:
1)Iloraz ciagu geometrycznego jest równy 3 ,a suma odwrotności wyrazu 1 i 2 wynosi 18. Oblicz 1 wyraz tego ciągu
12
POLsystemszkolnictwaniedziala:
Podaj resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian P(x) jeżeli :