Prosze o pomoc
CIAGI: Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an) określony wzorem an=n2−50n
2 cze 20:12
picia:
n2−50n<0 n∊N+
2 cze 20:14
CIAGI: I co dalej?
2 cze 20:17
picia: rozwiazac nierownosc

podpowiedz: wyciagnij n przed nawias.
2 cze 20:18
Patryk: warunek n∊N nie wystarczy ?
2 cze 20:18
picia: nie.
nie ma zerowego wyrazu ciagu. jest pierwszy wyraz ciagu, drugi itd.
2 cze 20:20
CIAGI:
2 cze 20:21
CIAGI: Czyli co mam zrobić?
2 cze 20:22
picia:
policzyc nierownosc kwadratowa.msc zerowe, zaznaczasz na osi, rysujesz parabole i podajesz
przedzial. tak jak zwykla nierownosc kwadratowa.
2 cze 20:33
CIAGI: Proszę o rozwiązanie. Będę bardzo wdzięczna.
2 cze 20:38
picia:
n(n−50)<0
n=0 n=50
n∊(0;50)
czyli ile wyrazow ujemnych ma ten ciag?
2 cze 20:39
CIAGI: Nie ma wyrazów ujemnych
2 cze 20:42
picia: 
a podstaw do wzoru na a
n np 5...
2 cze 20:45
123: @ picia ma dobrze, a ciąg ma 48 wyrazów ujemnych
2 cze 20:45
picia: 49
2 cze 20:48
CIAGI: Proszę o rozwiązanie tego zadania.
2 cze 20:54
123: oj tak bo zapomniałem, że 0 nie bierzemy
2 cze 20:55
picia: przeciez juz Ci rozwiazalem

to koniec zadania

Odpowiedz:
ten ciag ma 49 wyrazow ujemnych.
KONIEC
2 cze 20:55
CIAGI: Ale czemu 49?
2 cze 20:59
picia: pytasz serio?
bo n∊(0;50)
czyli 1,2,3,4,5.....49 bedzie ich 49.
2 cze 21:01
CIAGI: Nie rozumie. A czemu nie 50?
2 cze 21:05
picia:
bo 0 odpada.
na samym poczatku napisalem Ci zalozenie ze n nalezy do naturalnych dodatnich i wyjsnilem nawet
dlaczego.
2 cze 21:13
picia: i 50 zreszta tez bo to przedzial otwarty.
2 cze 21:14
Mateusz:
bo mając dowolny przedział otwarty (a;b) to liczby nalezące do tego przedziału spełniają
warunek:
a<x<b
2 cze 21:14
CIAGI: Wszystko rozumiem ta
2 cze 21:32
CIAGI: Ja nic nie rozumie
2 cze 22:10
Mateusz:
ale czego konkretnie? warunku? x jest większe od a i x jest mniejsze od b a to jest początek
przedziału a b to jego koniec Bardziej sie juz przetłumaczyc chyba nie da
2 cze 22:22
cinek: not sure if trolling or just stupid...
2 cze 22:43
cinek: odnośnie użytkownika CIAGI oczywiście...
2 cze 22:43