procenty
Monia :(: witam,
poparcie dla kandydata na prezydenta w maju wzrosło o 25% a czerwcu tego samego roku o 30%
Zatem poparcie dla kandydata wzrosło o ?
2 cze 17:51
Saizou : a)5 punktów procentowych
| | 30−25 | |
b) |
| *100%=20% lub o 20% |
| | 25 | |
2 cze 17:53
Saizou : już poprawiam
2 cze 17:53
picia:
gdy się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy
2 cze 17:55
Saizou : x− poparcie dla kandydata
1,25x poparcie w maju
1,25x*1,3=1,625
162,5−100=62,5%
zatem poparcie wzrosło o 62,5%
2 cze 17:55
Saizou : racja picia
2 cze 17:57
Monia :(: dziękuje mam jeszcze jedno zadanie dla mnie problematyczne
dla 1<x<3 wyrażenie Ix−3I−I1−xImożna zapisać w postaci −2x+4 lub 2 lub −2 lub 2x−4
2 cze 17:59
Monia :(: tylko mam odpowiedzi 20%, 25% 5% 55% wiec która odp
2 cze 18:00
Saizou : lx−3l=−x+3
l1−xl=−1+x
−x+3−(−1+x)=−x+3+1−x=−2x+4
2 cze 18:01
Monia :(: Jesteś matematykiem ? Ja nad tymi zadaniami siedzę już 3 godzinę
2 cze 18:02
Saizou : bo jeśli poparcie w maju wynosiło 25% a w czerwcu wzrosło do 30% oznacza to że poparcie wrosło
o 20%.
Jeśli poparcie w maju wzrosło o 25% a później w czerwcu o jeszcze 30%, oznacza to że poparcie
wzrosło o 62,5%
2 cze 18:03
Saizou : nie jestem matematykiem, swoją drogą to jeszcze daleka droga przede mną, bo jestem w I LO
2 cze 18:04
Monia :(: to jestem pełna podziwu, Dziękuję
2 cze 18:05