Nierówność
SEMMITTO: ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚĆ
2(x+3)(x−5) <0
2 cze 20:45
picia:
juz chyba pisalem co masz zrobic...
x= −3 x=5
narysuj parabole i zaznacz przedzial
2 cze 20:47
SEMMITTO: Możesz mi to rozpisać ?
2 cze 20:48
picia: nie wiem co tu rozpisywac..
iloczyn jest rowny zero gdy jeden z czynnikow jest rowny 0 wiec wystarczy kazdy nawias
przyrownac do 0 i masz miejsca zerowe.
2 cze 20:49
2 cze 20:50
2 cze 20:54
Mila:

a =2 >0 parabola skierowana do góry, przecina oś gdy x=−3 oraz 5
wartości ujemne dla x>−3 i x<5⇔ x∊(−3,5)
Rysunek niezbyt ładny, możesz zobaczyć rozwiązanie.
2 cze 22:25