Patronus: 5) z trzeciego kol.
g(x,y) = x
3 + 8y
3 −6xy +5
g'
x = 3x
2 − 6y
g''
xx = 6x
g'y = 24y
2 − 6x
g''
yy = 48y
g''{xy} = −6
g''{yx} = −6
Rozwiązujemy układ równań:
g'
x = 0
g'
y = 0
24y
2 − 6x = 0
6x(x−1)=0
x
1=0 lub x
2=1
i dla tych punktów wyznaczamy Hesjan, czyli wyznacznik maceirzy:
g''
xx(0,0) g''
xy(0,0)
g''{yx{(0,0) g''
yy(0,0)
0 −6
−6 0
wyznacznik = −36 − brak ekstremum
| | 1 | | 1 | |
g''xx{1, |
| ) g''xy(1, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
g''yx(1, |
| ) g''yy(1, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
6 −6
−6 24
wyznacznik = 148 − 36 = 112 >0 jest ekstremum
i jest to min bo g''{xx} i g''
yy w tym punkcie są >0