szereg
sonia: zbadaj zbieżność szeregu
∑
n=1∞=sin n/
3√n5
nie mogę zrobić tego ani Cauchy'm ani d'Alambertem, proszę o pomoc
2 cze 15:41
sonia: coś nie tak napisałam że wszystkim odpowiadacie tylko mi nie?
2 cze 15:58
2 cze 15:59
2 cze 16:00
sonia: tak, sorry pierwszy raz tu jestem i nie zauwazylam magicznego "u"
2 cze 16:00
Bezimienny: ICSP cwaniak
2 cze 16:00
ICSP: | | sin n | | sin n | | 1 | |
an = |
| = |
| ≤ |
| |
| | 3√n5 | | n5/3 | | n5/3 | |
n ∊ N
| | 1 | |
Na mocy kryterium porównawczego oraz ze zbieżności szeregu :∑ |
| jako szeregu |
| | n5/3 | |
| | 5 | | sin n | |
harmonicznego rzędu |
| wynika zbieżność szeregu ∑ |
| |
| | 3 | | 3√n5 | |
dopisz sobie indeksy
2 cze 16:03
sonia: rzeczywiście proste

dzięki
2 cze 16:06