Całka podwójna
potrzebujacy: Oblicz objętość ograniczoną powierzchniami za pomocą całki podwójnej:
z=4−√x2+y2 z=√x2+y2
2 cze 21:36
Krzysiek: przechodzisz na współrzędne biegunowe:
x=rcosφ
y=rsinφ
czyli: z=4−√r2
z=√r2
(te funkcję przedstawiają stożki )
porównując ze sobą funkcję otrzymujemy, że: r2 =4
czyli r=2 (r jest dodatnie, więc nie może być −2)
zatem zakres dla r wynosi: r∊[0,2]
φ∊[0,2π]
|J|=r
zatem mamy: ∫02π (∫02 ((4−r)−r )r dr )dφ
2 cze 21:47
potrzebujacy: jak już to chyba r=4 skoro, √r2=4
2 cze 21:50
Krzysiek: napisałem r2 =4 , a nie √r2 =4 ..
2 cze 21:52