2 cze 12:29
Godzio:
Jeśli nikt nie pomoże, to odśwież ten post koło 20 to Ci pomogę (bez zad. 4 bo jeszcze tego nie
przerabiałem)
2 cze 12:52
student: tylko 1;5;6 zad 4 nie trzeba
2 cze 12:58
Godzio:
No chodziło mi o 6

Bo całek podwójnych jeszcze nie miałem
2 cze 13:02
Basia:

x
2+y
2 ≤2y
x
2 + y
2 − 2y ≤ 0
x
2 + (y − 1)
2 − 1 ≤ 0
x
2 + (y−1)
2 ≤ 1
koło: S(0,1) r = 1
x≤0 półpłaszczyzna od OY w lewo
coś tu jest źle bo te obszary mają
jeden punkt wspólny O(0,0)
czyli byłaby
0∫
0 dx
0∫
0 y dy = 0
ale to jest bez sensu
może tak miało być y≤0 albo np. x≤1
wtedy to miałoby jakiś sens
2 cze 13:22
Basia:

zadanie 1; lista 1
P =
−1∫
0 (1−x
2)dx +
0∫
+∞ 2
−x dx =
[ x −
13x
3 ]
−10 + lim
a→+∞ 0∫
a 2
−x dx =
[ 0 −
13*0
3 − ( −1 −
13*(−1)
3 ) ] + lim
a→+∞ [ U{2
−x}{ln2 ]
0 a =
| | 2−a | | 2−0 | |
[ 1 + 13*(−1) ] + lima→+∞ [ |
| − |
| ] = |
| | ln2 | | ln2 | |
| | 1 | | 1 | |
U{2}[3} + |
| lima→+∞ [ |
| − 1 ] = |
| | ln2 | | 2a | |
| 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| + |
| *[ 0 −1 ] = |
| − |
| |
| 3 | | ln2 | | 3 | | ln2 | |
2 cze 13:37
Basia: zadanie 5; lista 1
g(x,y) = x3 + 8y3 −6xy + 5
g'x = 3x2 − 6y
g'y = 24y2 − 6x
3x2 − 6y = 0 /:3
24y2 − 6x = 0 /:6
x2 − 2y = 0
4y2 − x = 0
2y = x2
(2y)2 − x = 0
(x2)2 − x = 0
x4 − x = 0
x(x3 − 1) = 0
x(x−1)(x2+x+1) = 0
x = 0 lub x=1 (równanie x2+x+1=0 nie ma rozwiązania)
możliwe punkty stacjonarne to A(0[0) i P(1; 12)
g"xx = 6x
g"xy = −6
g"yx = −6
g"yy = 48y
hesjan W(x,y) = 6x*48y − (−6)*(−6) = 288xy − 36
W(1; 12) = 288*1*12 − 36 = 144 − 36 = 108 > 0
czyli w punkcie P ekstremum istnieje
W(0,0) = 288*0*0 − 36 = −36 < 0
czyli w punkcie A ekstremum nie istnieje
ale Ty masz zbadać P
g"xx(1;12) = 6*1 = 6 > 0
czyli w p−cie P(1;12) mamy minimum lokalne
2 cze 13:46
Basia: zadania z pozostałych list są bardzo podobne; próbuj sam i pytaj jeżeli będą problemy
2 cze 13:48
Basia:

zadanie 6; lista 2
x
2+y
2 ≤ π^
koło S(0,0) r=π (kolor czerwony)
okrąg S(0,0) i t=
π2 i jego zewnętrze (niebieski)
y ≥ |x| (zielony)
P=
√(π2/4)−x2∫
√π2−x2dx ∫
−π∫
−π2 cos
√x2+y2dy +
√(π2/4)−x2∫
√π2−x2dx ∫
π2∫
π cos
√x2+y2dy
ale ja bym tu raczej zastosowała współrzędne biegunowe
r ∊ <−π;−
π2> ∪ <
π2; π>
φ ∊ <
π4;
3π4>
x = r*cosφ
y = r*sinφ
cos
√x2+y2 = cosp{r
2cos
2φ + r
2sin
2φ) = cosp{r
2(sin
2φ+cos
2φ) = cos
√r2 = r
P =
π2∫
3π4 dφ
−π∫
π2 r dr +
π4∫
π2 dφ
π2∫
π r dr
2 cze 14:17
student: Dzięki, ale mogłabyś wyjaśnić skąd wziełaś r i φ
2 cze 14:56