matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
patent na całkę
Jurek:
jak zrobić taką całkę
t
2
∫
dt
(t
2
−1)
4
2 cze 20:46
Krzysiek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amki_proste
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+t%5E2+%2F%28%28t%5E2+-1%29%5E4+%29+dt
kliknij 'show steps'
2 cze 20:54
Jurek:
czyli mam zaczac tak:
t
2
Ax+B
Cx+D
Ex=F
Gx+H
=
+
+
+
(t
2
−1)
4
t
2
−1
(t
2
−1)
2
(t
2
−1)
3
(t
2
−1)
4
2 cze 21:10
Jurek:
oczywiscie zamiast = miedzy Ex a F ma byc +
2 cze 21:10
Krzysiek:
tak jak na wikipedii jest opisane:
t
2
t
2
A
B
H
=
=
+
+...+
(t
2
−1)
4
(t−1)
4
(t+1)
4
t−1
(t−1)
2
(t+1)
4
2 cze 21:18