matematykaszkolna.pl
Algebra Godzio: Kolejne zadanka, na które nie mogę znaleźć sposobu, a pewnie jest banalne 1. L ∊ L(V), V − p. skończenie wymiarowa, Pokazać, że jeśli λ2 jest wartością własną L2 to jedna z liczb λ, − λ jest wartością własną operatora L. 2. Niech T będzie operatorem liniowym na (rzeczywistej) przestrzeni wektorowej V i niech v,w będą wektorami własnymi T, takimi że v + w ≠ 0. Pokazać, że v + w jest wektorem własny T ⇔ v i w odpowiadają tej samej wartości własnej.
2 cze 12:03
Godzio: Podbijam emotka
2 cze 16:24
Godzio: Czy do zadania 2, takie rozwiązanie jest ok ? : ⇒ 2. Załóżmy, że v + w jest wektorem własny, wówczas: T(v) + T(w) = T(v + w) = a(v + w) = av + aw Ponieważ, v i w są własne to: T(v) = bv T(w) = cw T(v + w) = bv + cw = av + aw ⇒ a = b, a = c ⇒ a = b = c ⇒ v i w odpowiadają tej samej wartości własnej (druga strona jest oczywista więc nie piszę )
2 cze 16:34
Basia: wg mnie jest dobrze tylko ten zapis trochę mało porządny ponieważ T jest operatorem liniowym ⇒ T(v+w) = T(v)+T(w) T(u+v) = α(v+w) = αv + αw T(v) = βv T(w) = γw stąd αv + αw = βv + γw (α−β)v = (y−α)w stąd wynika, że v i w są liniowo zależne ⇒ odpowiadają tej samej wartości własnej lub (α−β)=0 i (y−α)=0 ⇔ α=β i α=γ ⇒ β=γ ⇒ odpowiadają tej samej wartości własnej
2 cze 16:54
Godzio: Ok, dzięki emotka A pierwsze da radę ?
2 cze 17:00
Basia: mało już z tego pamiętam; pewnie też jest proste, ale jakoś nie mam pomysłu jak mi coś zaświta na pewno napiszę
2 cze 17:29
Basia: każdą macierz kwadratową L mogę doprowadzić do postaci schodkowej a11 0.........................0 a21 a22 0.............0 ........................................... an1 an2 ann wówczas L2 ma postać (tego nie jestem do końca pewna, jeżeli to jest prawda, to jest dobrze) a112 0............................0 coś a222 0...................0 ............................................... coś ann2 w tej postaci mam det(L2−α2) = (a112−α2)*.....*(ann2−α2) =0 no to musi być jakieś aij − α=0 lub jakieś akm+α=0 ⇒ det(L−α) = (a11−α)*...................*(ann−α) =0 lub det(L−α) = (a11+α)*...................*(ann+α) =0
2 cze 18:11
Basia: oczywiście ma być det(L2 − α2E) i det(L−αE)
2 cze 18:43
Godzio: A tak teraz myślę, czy tak można zrobić: det(A2 − λ2 * I ) = 0 ⇒ det[ (A − λ * I)(A + λ I) ] = det(A − λ * I) * det(A + λ I) = 0 i z tego mielibyśmy już tezę, tylko tak jakoś za prosto
2 cze 19:47
ZKS: A2 − λ2 * l ≠ (A − λ * I)(A + λ * I) Chyba. emotka
2 cze 19:54
Godzio: No właśnie tutaj chyba by tak było, gdyby była to inna macierz (od jednostkowej) to by nie działało. Ale tego też na 100% nie jestem pewien
2 cze 20:00
ZKS: Skoro tak to ja już się nie będę udzielał bo te zadania wykraczają poza moje umiejętności i wiedzę.
2 cze 20:02
Basia: Nawet na pewno A2−αE ≠ (A−αE)(A+αE) dla dowolnego α. Łatwo o kontrprzykład. Nawet na macierzach 2x2. Co do mojego to zdaje się, że to prawda. Chyba wiem jak to udowodnić, ale to ewentualnie dopiero jutro
2 cze 21:16
Basia: A2 − α2E oczywiście
2 cze 21:17
Krzysiek: jak dla mnie to zachodzi(przecież jak się rozpisze na macierzach 2 na 2 to wychodzi..) przecież: (A−αI)(A+αI)=A2 +αAI −αIA −α2 I2 =A2 +αAI −αAI −α2 I =A2 −α2 I
2 cze 21:24
Godzio: Czyli w takim razie to co napisałem byłoby dobrze ?
2 cze 21:29
b.: to z 2 cze 19:47 jest dobrze −− macierz jednostkowa I komutuje z każdą macierzą: AI=IA, więc nie ma tu problemu ze wzorami skróconego mnożenia...
2 cze 22:20