Algebra
Godzio:
Kolejne zadanka, na które nie mogę znaleźć sposobu, a pewnie jest banalne

1. L ∊ L(V), V − p. skończenie wymiarowa,
Pokazać, że jeśli λ
2 jest wartością własną L
2 to jedna z liczb λ, − λ jest wartością własną
operatora L.
2. Niech T będzie operatorem liniowym na (rzeczywistej) przestrzeni wektorowej V i niech v,w
będą wektorami własnymi T, takimi że v + w ≠ 0. Pokazać, że v + w jest wektorem własny T ⇔ v i
w odpowiadają tej samej wartości własnej.
2 cze 12:03
Godzio: Podbijam
2 cze 16:24
Godzio:
Czy do zadania 2, takie rozwiązanie jest ok ? :
⇒
2. Załóżmy, że v + w jest wektorem własny, wówczas:
T(v) + T(w) = T(v + w) = a(v + w) = av + aw
Ponieważ, v i w są własne to:
T(v) = bv
T(w) = cw
T(v + w) = bv + cw = av + aw ⇒ a = b, a = c ⇒ a = b = c ⇒ v i w odpowiadają tej samej wartości
własnej
(druga strona jest oczywista więc nie piszę )
2 cze 16:34
Basia:
wg mnie jest dobrze tylko ten zapis trochę mało porządny
ponieważ T jest operatorem liniowym ⇒
T(v+w) = T(v)+T(w)
T(u+v) = α(v+w) = αv + αw
T(v) = βv
T(w) = γw
stąd
αv + αw = βv + γw
(α−β)v = (y−α)w
stąd wynika, że v i w są liniowo zależne ⇒ odpowiadają tej samej wartości własnej
lub
(α−β)=0 i (y−α)=0 ⇔ α=β i α=γ ⇒ β=γ ⇒ odpowiadają tej samej wartości własnej
2 cze 16:54
Godzio:
Ok, dzięki

A pierwsze da radę

?
2 cze 17:00
Basia:
mało już z tego pamiętam; pewnie też jest proste, ale jakoś nie mam pomysłu
jak mi coś zaświta na pewno napiszę
2 cze 17:29
Basia:
każdą macierz kwadratową L mogę doprowadzić do postaci schodkowej
a11 0.........................0
a21 a22 0.............0
...........................................
an1 an2 ann
wówczas L2 ma postać
(tego nie jestem do końca pewna, jeżeli to jest prawda, to jest dobrze)
a112 0............................0
coś a222 0...................0
...............................................
coś ann2
w tej postaci mam
det(L2−α2) = (a112−α2)*.....*(ann2−α2) =0
no to musi być jakieś aij − α=0 lub jakieś akm+α=0 ⇒
det(L−α) = (a11−α)*...................*(ann−α) =0
lub
det(L−α) = (a11+α)*...................*(ann+α) =0
2 cze 18:11
Basia:
oczywiście ma być
det(L2 − α2E) i det(L−αE)
2 cze 18:43
Godzio:
A tak teraz myślę, czy tak można zrobić:
det(A
2 − λ
2 * I ) = 0 ⇒ det[ (A − λ * I)(A + λ I) ] = det(A − λ * I) * det(A + λ I) = 0
i z tego mielibyśmy już tezę, tylko tak jakoś za prosto
2 cze 19:47
ZKS:
A
2 − λ
2 * l ≠ (A − λ * I)(A + λ * I) Chyba.
2 cze 19:54
Godzio:
No właśnie tutaj chyba by tak było, gdyby była to inna macierz (od jednostkowej) to by nie
działało. Ale tego też na 100% nie jestem pewien
2 cze 20:00
ZKS:
Skoro tak to ja już się nie będę udzielał bo te zadania wykraczają poza moje umiejętności i
wiedzę.
2 cze 20:02
Basia:
Nawet na pewno A2−αE ≠ (A−αE)(A+αE) dla dowolnego α. Łatwo o kontrprzykład. Nawet na
macierzach 2x2.
Co do mojego to zdaje się, że to prawda. Chyba wiem jak to udowodnić, ale to ewentualnie
dopiero jutro
2 cze 21:16
Basia: A2 − α2E oczywiście
2 cze 21:17
Krzysiek: jak dla mnie to zachodzi(przecież jak się rozpisze na macierzach 2 na 2 to wychodzi..)
przecież: (A−αI)(A+αI)=A2 +αAI −αIA −α2 I2 =A2 +αAI −αAI −α2 I =A2 −α2 I
2 cze 21:24
Godzio:
Czyli w takim razie to co napisałem byłoby dobrze ?
2 cze 21:29
b.: to z 2 cze 19:47 jest dobrze −− macierz jednostkowa I komutuje z każdą macierzą: AI=IA, więc
nie ma tu problemu ze wzorami skróconego mnożenia...
2 cze 22:20