obliczyć
ja: Mandarynki i nektarynki kosztują tyle samo. Jeśli mandarynki stanieją o 4%, zaś nektarynki
zdrożeją o 15%, to o ile procent więcej trzeba będzie zapłacić za 2kg mandarynek i 3kg
nektarynek?
2 cze 13:57
krystek: mandarynki cena x teraz 0,96x
nektarynki cenax teraz 1,15x i licz
2 cze 16:24
krystek: wartośc na początku 2x+3x=5x
obecnie :2*0,96x+3*3*1,15x=..
Zobacz róznice w wartości tych owoców
2 cze 16:27
mala2:
2 * 0.96x +3 * 1.15x = 5.37x
| 5.37x − 5x | | 0,37x | |
| * 100% = |
| * 100% = 0,074x * 100% = 7,4% x |
| 5x | | 5x | |
o 7,4%
2 cze 18:07
jachu: hej czy wie ktos w ktorym podreczniku jest to zadanie?
19 sty 15:22
daras: ja wolę pomarańcze
19 sty 15:31