Potrzebuje jak najszybciej
Langusek: Tomek i Alicja zawsze do szkoły chodzą pieszo. Alicja na dojście potrzebuje 57 min, zaś Tomek
24 min. Ile sekund zajmie Tomkowi dogonienie Alicji, jeśli wyjdzie 8 min po niej?
2 cze 14:08
Mila: | 1 | |
| − część drogi przebyta przez Alicję w ciągu 1 minuty |
| 57 | |
| 8 | |
| −część drogi przebyta przez Alicję w ciągu 8 minut |
| 57 | |
| 1 | |
| −część drogi przebyta przez Tomka w ciągu 1 minuty |
| 24 | |
| 1 | | 1 | |
| − |
| różnica części dróg |
| 24 | | 57 | |
| 8 | | 1 | | 1 | |
| :( |
| − |
| )= ...oblicz to będzie wynik w minutach |
| 57 | | 24 | | 57 | |
2 cze 14:53
Langusek: Coś zły wynik wychodzi. Proszę policz dla Tomek i Alicja zawsze do szkoły chodzą pieszo. Alicja
na dojście potrzebuje 52 min, zaś Tomek 39 min. Ile sekund zajmie Tomkowi dogonienie Alicji,
jeśli wyjdzie 10 min po niej?
mam takie odpowiedz : 1671, 1639,1800,2058,1785,1469.
2 cze 15:11
mala2:
| 10 | | 1 | | 1 | |
| : ( |
| − |
| ) = 30 min = 30 * 60 s = 1800 s |
| 52 | | 39 | | 52 | |
2 cze 15:16
Langusek: O masakra dzieki wielkie, może jeszcze możesz mi pomoc ;> ?
2 cze 15:18
Mila: W czym?
2 cze 15:21
Langusek: Ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych podzielnych przez 27 lub 91?
Ile liczb 5−cyfrowych ma sumę cyfr równą 16?
2 cze 15:22
Mila:
1) 10000 −najmniejsza liczba 5−cyfrowa,
a1=10017 −najmniejsza liczba 5−cyfrowa podzielna przez 27,
an=99981− największa liczba 5−cyfrowa podzielna przez 27,
z ciągu arytmetycznego o r=27 mamy:
99981=10017+(n−1)*27 oblicz n
99999− największa liczba 5−cyfrowa
2) w podobny sposób policz ile jest liczb 5−cyfrowych podzielnych przez 91 i podzielnych przez
27*91=2457 (Jest ich 36?)
policz to sprawdzę.
2 cze 15:36
Langusek: A 2735 Wybierz B 3228 Wybierz C 3337 Wybierz D 3162 Wybierz E 2917 Wybierz F 3189
Wybierz, odpowiedzi do 2
2 cze 15:43
Langusek: to byly odpowiedzi do 2
2 cze 15:44
Langusek: Kurde, coś nie pasuje, pewnie moje braki ( chodze do gimnazjum ).
Ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych podzielnych przez 27 lub 91?
A 6777 Wybierz B 7007 Wybierz C 7037 Wybierz D 6633 Wybierz E 6869 Wybierz F 6966
Wybierz
Ile liczb 5−cyfrowych ma sumę cyfr równą 16?
A 2735 Wybierz B 3337 Wybierz C 3162 Wybierz D 3189 Wybierz E 3228 Wybierz F 2917
Wybierz
2 cze 15:58
Mila: No jeżeli chodzisz do gimnazjum, to trzeba inaczej liczyc.
Zaraz podpowiem.
2 cze 16:07
Langusek: Tamten twój sposób rozumiem, tylko nie pasuje do żadnej z odpowiedzi, w tym problem

wiec
albo ja coś zle licze, albo jest blad w odpowiedziach
2 cze 16:08
Langusek: To moge liczyc na jakas pomoc ?
2 cze 16:29
Mila: A może zmieniłeś treść lub źle odpisałeś odpowiedź.
2 cze 16:32
Langusek: Nie, właśnie jest prawidłowo, no cóż, uznam to za błąd, i napisze własny wynik.
2 cze 16:38
Langusek: A to może to spróbujesz Ile liczb 5−cyfrowych ma sumę cyfr równą 16?
2 cze 16:42
Mila:
99981=10017+(n−1)*27
3333−ilość liczb 5 −cyfrowych podzielnych przez 27
989 −ilość liczb 5 −cyfrowych podzielnych przez 91
36 ilość liczb podzielnych przez 27 i przez 91
wynik: 3333+989−36=4286
Zdanie 2 jest bardziej pracochłonne.Pomyślę nad jakimś sprytnym rozwiązaniem.
Może szufladki Dirichleta.
2 cze 16:42
Langusek: A spoko, dzięki z góry, serio mi pomogłaś

przyda mi sie taki sposób do innych tego typu
zadań .
2 cze 16:44