ciągłość
klaudia: Hej, nie mogę poradzić sobie z takim zadaniem:
zbadaj czy f(x,y) jest ciągła
| | ⎧ | xyx2+y2 dla x≠0 | |
| f(x,y)= | ⎩ | 0 dla x=0 |
|
będę wdzięczna za pomoc bo w poniedziałek mam egzamin a nie wiem jak to rozwiązać
Basia:
| | xy | | 0 | |
limx→0 |
| = |
| = 0 = f(0,y) dla każdego y≠0 |
| | x2+y2 | | y2 | |
czyli w punktach f(0,y) gdzie y≠0 jest ciagła
pytanie co z punktem (0,0)
najłatwiej będzie przez współrzędne biegunowe
x=r*cosφ
y=r*sinφ
(x,y) → (0,0) ⇔ r→0 φ jest dowolne(0,
f(x,y) = f(r,φ) = U{(r*cosφ)*(r*sinφ){r
cos
2φ+r
2sin
2φ} =
| r2*sinφ*cosφ | |
| = sinφcosφ |
| r2 | |
lim
r→0 f(r,φ) = lim
r→0 sinφcosφ = sinφcosφφ
jest więc zależna od φ i będzie różna dla różnych φ
z tego wynika, że ta granica w ogóle nie istnieje
czyli w punkcie (0,0) funkcja nie jest ciągła