pomoze mi ktos?
ja: Mandarynki i nektarynki kosztują tyle samo. Jeśli mandarynki stanieją o 4%, zaś nektarynki
zdrożeją o 15%, to o ile procent więcej trzeba będzie zapłacić za 2kg mandarynek i 3kg
nektarynek?
2 cze 21:54
2 cze 21:56
pigor: ... lub np. tak : niech
x%= ? , a ponieważ m=n , to z warunków
zadania
2*96%m+3*115%m ==(100+x)%*(2+3)m / :5%m ⇔ 0,4*96+3*23 = 100+x ⇔
⇔ x = 107,4−100 ⇔
x% = 7,4% − szukany procent . ...
2 cze 22:35
Gustlik: 100a zł − początkowa cena obu rodzajów owoców za kg
Za 2kg mandarynek i 3kg nektarynek przy tej cenie zapłacimy 200a+300a=500a zł
96a zł −cena mandarynek po obniżce o 4 %
115a zł − cena nektarynek po podwyzce o 115 %
Za 2kg mandarynek i 3kg nektarynek przy tej cenie zapłacimy 2*96a+3*115a=537a zł
Teraz proporcja:
500a − 100 %
537a − x
107,4 % − 100 % = 7,4 %
2 cze 23:09
karo: z jakiej ksiazki jest to zadanie

?
10 gru 19:41
karo: halllo
10 gru 20:53