Proszę o pomoc...kombinatoryka itp.
edytaa: Witam serdecznie. Błagam o pomoc!
Jutro mam kolokwium poprawkowe ze statystyki opisowej. Mogę mieć przy sobie własnoręcznie
napisane notatki... i przydałoby mi się ogromnie, gdybym miała rozwiązania trzech zadań.
1. Rzucamy 6 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo wypadnięcia co najmniej 2 orłów.
2. W sumie jest 5 kul białych, 10 czarnych. Losujemy bez zwracania 3 kule.
Zmienna losowa x to liczba wylosowanych kul
Jaka jest wariacja zmiennej losowej
3. Zmienna losowa x ( bezawaryjny czas pracy urządzenia ) ma rozkład normalny z parametrami
10+n2.
Prawdopodobieństwo, że rzeczywisty czas pracy urządzenia od średniej co najmniej 3
godziny.
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś zechciał mi pomóc o tej porze...
2 cze 23:00
Basia:
napisz to przynajmniej porządnie
" Losujemy bez zwracania 3 kule. Zmienna losowa x to liczba wylosowanych kul"
tak opisana zmienna losowa, a jakże, istnieje, ma jedną wartość = 3, EX = 3 D2X = 0
ale jestem pewna, że nie tak miało być.
"rozkład normalny z parametrami 10+n2."
jak żyję nie widziałam takiego zapisu parametrów rozkładu normalnego
musi to wglądać tak N(μ,σ2) gdzie μ=EX σ2 = D2X
2 cze 23:32
pomożecie?: szczerze mówiąc przepisałam treść zadania od znajomych... więc musieli mieć jakiś błąd. Ja
jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o statystykę, więc dlatego moja prośba o pomoc...
2 cze 23:35
Basia:
ad.1
6−ciokrotny rzut monetą
|Ω| = 2
6
A − co najmniej dwa O
A' − 0 lub 1 O = (0 orłów) lub (1 orzeł)
to są zdarzenia rozłączne (wykluczające się)
P(A') = P[ (0 orłów) lub (1 orzeł)] = P(0 orłów) + P(1 orzeł) =
| | 26−7 | | 64−7 | | 57 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 26 | | 64 | | 64 | |
albo schemat Bernouli'ego
2 cze 23:38
Basia:
przykro mi, ale dwóch pozostałych po prostu nie da się rozwiązać
można co najwyżej poprawić treść wg własnego uznania i wtedy rozwiązać, ale nie ma gwarancji,
że to będzie dokładnie to zadanie; będzie natomiast na pewno podobne
2 cze 23:41
pomożecie?: Dziękuję bardzo... jak się okazuje to zadanie jest nawet proste...
2 cze 23:41
pomożecie?: rozumiem...

a czy zadanie drugie o taakiej właśnie treści nie można rozwiązać za pomocą
"drzewka"?
2 cze 23:42
Basia: najpierw trzeba wiedzieć co opisuje ta zmienna losowa
potem trzeba określić jakie może przyjmować wartości i z jakim prawdopodobieństwem, które
oczywiście trzeba policzyć, można i przy pomocy drzewka
ale, jak napisałam, najpierw trzeba WIEDZIEĆ CO..............
2 cze 23:52
Mila: To samo myślę Basiu. Brak precyzji w treści.Witam Cię ciepło.
Zobacz proszę tę nierówność, bodajże u Cinka.
2 cze 23:57
Basia: Zadanie 2 musiało mieć taką treść:
W sumie jest 5 kul białych, 10 czarnych. Losujemy bez zwracania 3 kule.
Zmienna losowa x to liczba wylosowanych kul BIAŁYCH (lub czarnych; tego, których, nie zgadnę
Jaka jest wariacja zmiennej losowej
zostańmy przy białych
to jak myślisz jakie wartości może przyjmować zmienna losowa X ?
2 cze 23:59
pomożecie?: 1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5?
3 cze 00:07
pomożecie?: czy 1 lub 2 lub 3 skoro mamy wylosować 3 kule?
3 cze 00:08
Basia:
można wcale nie wylosować, czyli
x1 = 0
x2 = 1
x3 = 2
x4 = 3
i teraz trzeba obliczyć:
p1 = P(0 białych)
p2 = P(1 biała)
p3 = P(2 białe)
p4 = P(3 białe)
wiesz jak to policzyć ?
3 cze 00:16
pomożecie?: p1 =
03
p2 =
13
p3 =
23
p4 =
33 
chyba żle, jakoś mi to nie pasuje
3 cze 00:21
Basia:
losujesz 3 kule z 15
| | | |
p2 = |
| 1 biała z 5, 2 czarne z 10 |
| | | |
| | | |
p3 = |
| 2 białe z 5, 1 czarna z 10 |
| | | |
policz to; wiesz chyba co to jest symbol Newtona i jak się to rozpisuje
| | 5! | | 3!*12! | | 5! | | 2 | | 2 | |
p4 = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 3!*2! | | 15! | | 2*13*14*15 | | 7*13 | | 91 | |
dość paskudne te rachunki będą ale bez tego nie da rady
3 cze 00:37
pomożecie?: już to policzę... tylko jeszcze jedno pytanie(może dość głupie), czy na tym się to zadanie
kończy? czy jeszcze dalej coś będzie trzeba zrobić?
3 cze 00:43
pomożecie?: p1= u{24} {91}
3 cze 00:57
pomożecie?: p1= 2491
3 cze 00:57
pomożecie?: p2= 4591
p3= 2091
3 cze 01:04
pomożecie?: i co dalej?
3 cze 01:04