Prosze o pomoc
CIAGI: Iloraz ciagu geometrycznego (an) jest rowny 12 jego piaty wyraz jest rowny 8. Oblicz a1.
2 cze 11:34
2 cze 11:36
CIAGI: Prosze o dokladne obliczenia
2 cze 11:44
picia:
nie umiesz podstawic?
a
5= 8
2 cze 11:46
CIAGI: Potrzebuje innego typu rozw
2 cze 11:53
picia: 
2 cze 11:54
2 cze 12:16
picia:
źle. 128.
2 cze 12:18
2 cze 12:31
CIAGI: Zaczęłam rozwiązywać to zadanie w inny sposób. Proszę mi pomoc w jego dokończeniu
q=12 a5=8 an=a1*qn−1 a5=a1*q5−1 8=a1*(12)4 23=a1*(12)4/:(12)
2 cze 15:37
picia:
kolejnosc dzialan! najpierw potegowanie, potem mnozenie.
2 cze 15:40
Mila: 2
3=a
1*2
−4
a
1=2
3:2
−4
a
1=2
7 wynik jak u mali2.
2 cze 15:42
mala2:
| | 1 | |
8 = a1 * |
| obustronnie |*16 |
| | 16 | |
2 cze 15:49
mala2:
uciekło mi

a
1 = 128
2 cze 15:49