ZADANIE
FRYTA: Punkty A = ( 1, 5 ), B = ( 14, 31 ) , C = ( 4, 31 ) są wierzchołkami trójkąta. Prosta
zawierająca
wysokośd tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka C przecina prostą AB w punkcie D.
Oblicz długośd odcinka BD.
2 cze 17:44
Bezimienny:
1) rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B
2) a
1 * a
2 = −1
3) rowanie prostej przechodzacej przez punkt C i a
2 wyliczone z punktu 2)
4) punkt wspolny D dwoch prostych:1) i 3)
5) dlugosc wektora BD
2 cze 17:50
Gustlik:

Dane: A = ( 1, 5 ), B = ( 14, 31 ) , C = ( 4, 31 )
Obliczam z wektorów współczynnik kierunkowy prostej AB:
AB
→=[14−1, 31−5]=[13, 26]
| | 1 | |
aCD=− |
| (z war. prostopadłości prostych) |
| | 2 | |
Wysokość CD ma równanie:
31=−2+b
33=b
b=33
Przekształcam na równanie ogólne:
x+2y−66=0
| | |Ax0+By0+C| | |
Korzystam ze wzoru na odległość punktu od prostej: d= |
| , |
| | √A2+B2 | |
B = ( 14, 31 ), odcinek BD to odległość punktu B od wysokości CD:
| | |14+2*31−66| | | |10| | | 10√5 | |
|BD|= |
| = |
| = |
| =2√5 |
| | √12+22 | | √5 | | 5 | |
3 cze 00:15