funkcja liniowa
koko: wyznacz te wartości parametru m, dla ktorego miejsce zerowe funkcji f(x) = 3x + 2m + 6 jest
liczbą mniejszą od 2
2 cze 23:14
Eta:
| | −2m−6 | |
x<2 ⇔ |
| <2 ⇒ m .... dokończ |
| | 3 | |
2 cze 23:33
koko: ok, chodziło mi tylko jak to podstawić

*inny przykład
| | 1 | | 1 | |
a jak z tego obliczyć m , bo zacięłam się w tym miejscu: |
| − |
| = 0 |
| | m−3 | | 2m+1 | |
2 cze 23:59
Mila: m−3≠0 i 2m+1≠0
| 2m+1−1*(m−3) | |
| =0 |
| (m−3)*(2m+1) | |
3 cze 00:03
picia:
mianowniki ≠0
przenies drugi ulamek na druga strone i wymnoz na krzyz.
3 cze 00:04
koko: dzięki!
3 cze 00:07
Mila:
3 cze 00:34
koko: pytanie jeszcze dotyczące pierwszego zadania, wyszło mi, że m < 0 ale w odpowiedzi jest , że
m∊(−6,+∞) co jest źle?
3 cze 12:36
Mila: −2m−6<6
−2m<12 /:(−2)
m>−6⇔m∊(−6,∞)
3 cze 12:42