Pomocy
nowicjusz: W trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych jest równa 68 a przeciwprostokątna ma długość
52. Ile równa się pole tego trójkąta?
2 cze 20:59
konrad:
a+b=68
a2+b2=522
wyznacz a i b
P=a*b/2
2 cze 21:11
nowicjusz: do tego doszedlem, problem problem przy równaniu ( gimnazjum)
2 cze 21:11
picia:
nie doszedles bo tam miales 64 i bzdury wychodzily.
wyznacz np a z pierwszego i podstaw do drugiego.
2 cze 21:15
pigor: ... niech
P=u{1]{2}a*b=? − szukane pole trójkąta to z warunków
zadania :
a+b=68 /
2 i a
2+b
2=52
2 ⇒ a
2+2ab+b
2=68
2 i a
2+b
2=52
2 ⇒
⇒ 2ab+52
2=68
2 ⇔ 2ab=68
2−52
2 ⇔ 2ab=(68−52)(68+52) ⇔
⇔ 2ab=16*120 / :4 ⇔
12ab=16*30 ⇒
P=480 j
2 . ...
2 cze 21:19
nowicjusz: a=68−b
a2+b2=c2
(68+b)2+b2=522
682+136b+2b2=522
? gdzie jest blad w moim rozumowaniu. ?
2 cze 21:21
picia:
P=480
2 cze 21:26
Mila: Jest (68+b)2+b2=522
ma być:jest (68−b)2+b2=522
Lepiej zrób sposobem Pigora.
2 cze 21:47