rozwiąż układ równań
POLsystemszkolnictwaniedziala: rozwiąż układ równań pomocy co mam dalej zrobić : )
{
2x + y = 1
xy = −1
{
y=1 − 2x
x(1−2x)=−1
*x − 2x2 + 1 = 0
−2x2 + x + 1 = 0 * moje założenie mam liczyć delte ?
2 cze 10:58
picia: si
2 cze 11:00
POLsystemszkolnictwaniedziala: Δ= 9
a pierwistek z delty = 3
x1 −1− 3 /−4 = −1
x2 = −1+3/4 = − 1/2
ok jak to mam to musze rysować coś do tego czy już rozwiązałem
2 cze 11:04
picia: hmmm...masz źle. sprawdz znaki.
poza tym rozwiazujesz uklad rownan wiec musisz miec pary liczb.
2 cze 11:06
2 cze 11:09
POLsystemszkolnictwaniedziala: nie mam pojęcia co mam zrobić równania układy nie znoszę czyli jak mam delte policzoną to co
dalej ?
2 cze 11:10
mala2:
i wyliczasz y dła x
1 i x
2
2 cze 11:12
picia:
jak juz policzyles x (wyliczylem Ci wyzej) to tak jak kazdy uklad, teraz trzeba policzyc druga
niewiadoma (czyli y). podstawiasz x do wyznaczonego wczesniej y. beda 2 wyniki.
2 cze 11:13
POLsystemszkolnictwaniedziala: mam x1 i x2 co mam z nimi zrobić
2 cze 11:13
picia:
juz napisalem. podstawic pod wyznaczone y.
2 cze 11:15
POLsystemszkolnictwaniedziala: y= 1−2*1
y=1
a drugie to xy=−1
y=−1 ?
x=1
2 cze 11:16
mala2: Δ > 0 równanie ma 2 pierwiastki x
1 i x
2
| | −b | |
Δ = 0 jeden pierwistek xo = |
| |
| | 2a | |
Δ < 0 brak rozwiązań
2 cze 11:17
picia: nie.
pierwsze:
dla x= 1 y=1−2*1= −1 rozwiazanie (1; −1)
drugie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dla x= − |
| y= 1−2* (− |
| )= 2 rozwiązanie (− |
| ;2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 cze 11:20
POLsystemszkolnictwaniedziala: piwo bym Ci stawił jak by była taka fizyczna możliwość : D
dziękuje bardzo
2 cze 11:21
picia: 
mam nadzieje ze juz bedzie wiedzial jak liczyc.
2 cze 11:23
GRAZYNA: WYKONAJ WYKRES I PODAJ WLASNOSC FUNKCJI Y=[X−1]/2+2
2 cze 12:45