Kto mi może pomoc?
CIAGI: Dla jakiego n wyrazy ciągu (bn) sa mniejsze od 100 jeśli wzór na wyraz ogólny ciągu (bn) ma
postac bn=−2n+13
2 cze 17:53
picia:
−2n+13<100 n∊N+
2 cze 17:58
kylo1303: Jesli bn=−2n+13 i ma byc mniejsze od 100 to kazdy wyra tego ciagu jest mniejszy od 100.
2 cze 17:59
CIAGI: A to może być tak ze −2n<100−13 −2n<87/−2 n=−872= wynik
2 cze 18:07
kylo1303: Nie, nie mozesz zamienic nierownosci w rownosc...
−2n<87
| | 87 | |
n>− |
| i n∊N+ (czyli dla kazdego n naturalnego dodatniego ta nierownosc jest speloniona) |
| | 2 | |
2 cze 18:08
CIAGI: Czyli wynik będzie taki jak zapisałas?
2 cze 18:25
CIAGI: ?
2 cze 18:39
CIAGI: Ale ta nierownosc nie jest spełniona ponieważ mamy n ujemne
2 cze 18:50
picia: nie o to chodzi....
n nalezy do naturalny dodatnich, bo nie moze byc minus ktorys wyraz ciagu albo zerowy.jest
pierwszy,drugi, trzeci itd.
skoro n> od ujemnej tzn ze dla kazdego n naturalnego dodatniego jest spelniona
2 cze 18:55
CIAGI: Czyli do tego równania jest?
2 cze 18:57
picia:
to jest nierownosc.
kazdy wyraz tego ciagu jest mniejszy od 100. skopiowalem z wczesniejszego postu. juz lepiej
wytlumaczyc nie umiem.
2 cze 18:59