Podzielność przez 5
V.Abel: Pokazać, że dla każdej liczby całkowitej n, liczba n5−n jest podzielna przez 5.
Ktoś mi powiedział, że powinienem oznaczyć np. n=5k, n=5k+1,etc. Ale dlaczego tak?
2 cze 15:53
ICSP: Wynika bezpośrednio z małego twierdzenia Fermata
2 cze 15:58
V.Abel: A coś więcej? Nie znam jeszcze Twierdzenia Fermata
2 cze 16:00
ICSP: n5 − n = n(n4−1) = (n−1)(n+1)n(n2+1) = (n−1)(n+1)n(n2−4 + 5) = (n−1)(n+1)(n−2)(n+2)n +
5(n−1)n(n+1)
co oczywiście dzieli się przez 5. Koniec pokazywania
2 cze 16:05
V.Abel: OK, ale co ma do tego n=5k, n=5k+1,... ?
2 cze 16:07
ICSP: dobre pytanie
2 cze 16:10
Godzio:
Jak pokażesz dla n = 5k, n = 5k + 1, n = 5k + 2 itd. to pokażesz, że n5 − n dzieli się przez
5, bo każda liczba ma jedną z tych postaci, ogólnie to chodzi o reszty z dzielenia
dla 5k mamy (5k)5 − 5k, reszta z dzielenia przez 5 jest 0
dla 5k + 1 mamy: (5k + 1)5 − (5k + 1) = 5(...) + 1 − 5k − 1 =5(...) − 5k tu jak widać reszta
też jest 0 itd. jednak ten sposób jest bez sensu, lepiej tak jak ICSP
2 cze 16:27
V.Abel: ok, dzięki
3 cze 10:55