Jak rozwiązać tę nierówność?
cinek: (x+1)*[x−(x+1)*ln(x+1)]>0
2 cze 20:09
cinek: Pierwotnie wyglądała tak:
2 cze 20:12
Mila: x+1>0⇔x>−1 (dziedzina funkcji logarytmicznej)
w takim razie mianownik nie ma wpływu na znak ilorazu
x−(x+1)*ln(x+1)>0
x>(x+1)*ln(x+1)
| x | |
| >ln(x+1) rozwiąż graficznie |
| x+1 | |
2 cze 23:54
Basia: jeżeli to szkoła to tylko tak jak napisałaś Milu
ale można tak
ex > e(x+1)ln(x+1)
ex > (eln(x+1))x+1
ex > (x+1)x+1
gołym okiem widać, że dla x=0 mamy równość
e0 = 1 i 11 = 0
e1 < 22
drugiego punktu przecięcia nie będzie (ale to tylko intuicja)
czyli powinno być x∊(−1;0)
porządnie prawdopodobnie można rozwiązać badając przebieg zmienności funkcji
f(x) = x − (x+1)ln(x+1)
3 cze 00:13
Basia:
| | x | |
albo lepiej f(x) = |
| −ln(x+1), bo pochodna będzie prostsza |
| | x+1 | |
3 cze 00:19
Mila: Założyłam, że to LO lub Technikum. Rozwiązanie równania jest w przedziale (−1,0). Ładnie widać,
gdzie hiperbola góruje na nad logarytmem
3 cze 00:23
Mila: Dobranoc Basiu. Dziękuję.
3 cze 00:24
Mila: Graficznie: x∊(−1,0)
3 cze 12:07