wzór de Moivre'a
Kwachu: | | (1+i)22 | |
Mam przykład: |
| z tego co pamiętam to chyba trzeba liczyć licznik i |
| | (1−i√3)6 | |
mianownik osobno. Tylko mam problem, bo jak policzyłem mianownik to mi wyszło że: 1−i
√3)
6=
64(cos10π + isin10π) i teraz nie wiem, czy mam to zapisać że to =64(1 + 0)=64?
bo nie pamiętam dokładnie, czy to 10π dzielić na 2π, żeby sprawdzić ile reszty zostaje.
2 cze 22:17
Krzysiek: | z1 | | |z1 | | |
| = |
| (cos(φ1 −φ2 ) +isin(φ1 −φ2 )) |
| z2 | | |z2 | | |
2 cze 22:33
Kwachu: | | −17 | | −17 | |
czyli tutaj powinno być U{√2}{2P (cos |
| π + i sin |
| π)? |
| | 12 | | 12 | |
| | (1−i)12 | |
i jeszcze jedno. czy jak mam przykład |
| , to czy mogę to pomnożyć przez |
| | (1+i)12 | |
sprzężenie?
2 cze 22:41
Kwachu: | | √2 | |
nie zauawżłem... tam jest |
| (cos... |
| | 2 | |
2 cze 22:43
Krzysiek: a) w liczniku jest do potęgi 22?
| | 22π | | 22π | |
więc wtedy(1+i)22 =122 (cos |
| +isin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | z1 | | 1 | | −9π | | −9π | |
zatem: |
| = |
| cos( |
| ) +isin( |
| ) |
| | z2 | | 64 | | 2 | | 2 | |
2 cze 22:59
Kwachu: tak, w liczniku jest
22
nie mam o niczym pojęcia. dlaczego wziełeś (1+i)
22 że to jest 1
22
skoro mamy (1+i) to wtedy |z|=
√a2 + b2=P{1 + 1}= P{2} potem bym zrobił tak że podstaiwam do
wzoru |z|
n (cos(n*φ) + i sin(n*φ)) czyli 2
222 ( cos (22* U{π]{4} + i sin (22 *
nie wiem gdzie robię błąd... mógł byś mi to rozpisać, albo podesłać na mejla rozwiązanie
napisane na kartce, bo zdaję sobie sprawę że pisanie tutaj moze zająć dużo czasu.
2 cze 23:12
Krzysiek: masz rację moduł z z
1 to
√2
a potem masz tak jak ja
| | z1 | | 211 | | 22π | | 22π | |
czyli |
| = |
| [cos( |
| −10π) +isin( |
| −10π) ] |
| | z2 | | 26 | | 4 | | 4 | |
2 cze 23:16
Kwachu: ok chyab rozumiem

a co do tego 2 przykładu co napisałem, to moge sobie najpierw pomnożyć
licznik i mianownik przez sprzężony mianownik i potem po prostu wynik wziąć do
12 ?
2 cze 23:25
Krzysiek: tak,wtedy w liczniku będziesz miał potęgę 24, a w mianowniku otrzymasz: 212
2 cze 23:32
Kwachu: kurcze, chyba znowu ciebie nie zrozumiałem
| | (1−i)12 | | (1−i) | | (1−i) | |
jak mam |
| =( |
| |
| )12=( |
| | (1 + i)12 | | (1 + i) | | (1− i) | |
2 cze 23:43
Krzysiek: jeszcze łatwiej zrobiłeś niż ja chciałem

tylko, że na końcu wynik to 1 ((−1)
6 =1 )
2 cze 23:47
Kwachu: a dlaczego do 6 skoro było do 12 ?
2 cze 23:49
Krzysiek: i2 =−1
i12 =(−1)6
2 cze 23:51
Kwachu: hmm... a (−1)
6 = 1?
2 cze 23:53
Krzysiek: a nie?
2 cze 23:54
Kwachu: sorry

mój błąd bo żle zinterpretowałem to co napisałeś. dobra więc skoro (i)
12 = (−1)
6 =
1, tylko zapomniałeś że biorę (−i)
12 więc wszędzie powinienem zmienić znak ale ok
2 cze 23:56
Krzysiek: (−i)12 =(−1)12 * (i)12 =i12
więc tego znaku nie pisałem bo akurat on 'znika'
2 cze 23:58
Kwachu: więc nie mogę brać (−i)n tylko muszę dojść do tego, żeby zapisać w postaci in ?
3 cze 00:03
Krzysiek: ? (−1)n =1 gdy n jest parzyste, dla n nieparzystego to jest −1
3 cze 00:05
Kwachu: chodzi mi o to, ze nie mogę potęgować i, kiedy przy nim jest znak "−", więc dlatego mnoże to
jeszcze przez −1, żeby doprowadzić do "i" na plusie tak?
3 cze 00:09