rozwiązać zagadnienie początkowe - równanie różniczkowe
tomek: Witam! proszę o pomoc w równaniu różniczkowym.
Rozwiązać zagadnienie początkowe: y'−2ty=t*et2 y(1)=−e
2 cze 13:06
tomek: pomocy....
2 cze 13:10
tomek: naprawdę nikt nie umie?
2 cze 14:37
Trivial:
Rozwiąż najpierw bez warunku y(1) = −e. Gdy już to zrobisz, podstaw warunek początkowy i wylicz
stałe.
2 cze 15:09
tomek: problem w tym że nie wiem jak rozdzielić zmienne.. tzn nie wiem dokłładnie jak rozdzielić 2ty
2 cze 15:43
tomek: tak aby mieć samego y. nie wychodzi mi kompletnie....
2 cze 15:44
tomek: tak aby mieć samego y. nie wychodzi mi kompletnie....
2 cze 15:45
Trivial:
To nie jest równanie o zmiennych rozdzielonych, ale jest za to równaniem liniowym.
y' − 2ty = te
t2
y
J = Ce
−∫(−2t)dt = Ce
t2.
Uzmienniamy stałą.
y = C(t)e
t2; y' = C'(t)e
t2 + 2tC(t)e
t2.
C'(t)e
t2 + 2tC(t)e
t2 − 2t*C(t)e
t2 = te
t2
C'(t) = t
y = (
12t
2 + C)e
t2.
Dalej już sobie poradzisz.
2 cze 16:11