zapisz liczbę w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego
anka: licznik to 0,016*5,28+0,016*4,72 a mianownik to 514 *(0,8)*14
2 cze 13:23
anka: czy −125 jest dobrze?
2 cze 13:36
mala2: | 0,16 | | 4 | | 1 | |
| = 0,04 = |
| = |
| |
| 4 | | 100 | | 25 | |
2 cze 13:36
anka: w tym nawiasie (0,8) powinien być minus czyli (−0,8)
2 cze 13:37
mala2:
+ / − = −
−(1/25)
2 cze 13:39
anka: a teraz do tej liczby musze podac liczbe przeciwna oraz odwrotność. przeciwna to 125 a
odwrotność?
2 cze 13:40
mala2:
25
2 cze 13:42
2 cze 13:42
anka: aha dzięki
2 cze 13:42
mala2: | | 1 | |
Przeciwieństwem i odwrotnością − |
| jest liczba 25. |
| | 25 | |
2 cze 13:43
anka: przeciwieństwem też? myślałam że 125
2 cze 13:45
mala2: napisałaś "...a teraz do tej liczby musze podac liczbe przeciwna oraz odwrotność".
Wpisuj oryginalną treść zadania bez własnych modyfikacji.
przeciwieństem − (1/25) jest 1/25, odwrotnością −25
przeciwieństwem i odwrotnością −(1/25) jest 25.
2 cze 14:11
ja: mój bład, sorki...
2 cze 15:37