zad
Aga: O ciągu arytmetycznym (an) wiadomo, że a6 = 8 ile jest równa suma jedenastu początkowych
wyrazów tego ciągu. A.8 B.19 C.88 D. nie da się tego rozstrzygnąc
2 cze 19:31
Maslanek: D.
2 cze 19:32
picia:
88
2 cze 19:34
Aga: ale jak to obliczyć
2 cze 19:39
sushi_ gg6397228:
2*a6= a5+a7
2*a6= a4+a8
2*a6= a3+a9
2*a6= a2+a10
2*a6= a1+a11
2 cze 19:50
Aga: i tak nie wiem skąd się bierze S=88
2 cze 19:56
sushi_ gg6397228:
dodaj do siebie a1 +a2 +... +a 11 a potem uwzglednij to co podałem wyzej
2 cze 19:58
Aga: dziękuje
2 cze 20:02