:)
anka:
2.Dane są funkcje f(x)=+9k oraz g(x)=−6x+k−1, określone w zbiorze liczb rzeczywistych.
a) dla k=1 wyznacz miejsce zerwe funkcji h(x)=f(x)−g(x).
b) wyznacz k tak, aby wykresy funkcji f i g przcinały oś OY w tym samym punkcie A. Podaj
współrzędne punktu A
2 cze 22:16
cinek: a) podstaw za k jedynkę i przyrównaj h(x) do zera
2 cze 22:21
cinek: b) co do drugiego to mam taki pomysł (ale nie jestem tego do końca pewny
porównaj obie funkcje do siebie pamiętając jednocześnie o tym, że x musi być równe zero
(inaczej nie przetną się na osi OY), podstaw za x zero i wylicz k. parametr k jednocześnie
będzie współrzędną y punktu A. Współrzędną x też już oczywiście znasz.
2 cze 22:36
cinek: sorry parametr k pomnożony razy 9 jest współrzedną y (czyli f(x))
btw, czy F(x) jest dobrze przepisane? bo '+9k' tak dziwnie wygląda...
2 cze 22:49
hello: o cholercia przed +9 jest x2 czyli x2 + 9k
2 cze 22:58
anka: sorki
2 cze 22:59
cinek: ale i tak robisz to samo, czyli
f(x)=g(x), za x wstawiasz zero, liczysz parametr k, i liczysz albo f(0), albo g(0) które będzie
współrzędną y.
2 cze 23:08
2 cze 23:09
Mila: W takim razie :
f(x)=x2+9k
g(x)=−6x+k−1 takie są te funkcje, ta druga jest liniowa?czy kwadratowa?
2 cze 23:11
cinek: oczywiście, że liniowa, a dlaczego myślałaś inaczej?
2 cze 23:13
cinek: ta druga, czyli o g(x) ci chodzi?
2 cze 23:14
Mila: h(x)=x
2+9k−(−6x+k−1 ) i k=1
h(x)=x
2+9−(−6x+1−1)
h(x)=x
2+6x+9
Δ=36−36=0
| | −6 | |
x1=x2= |
| =−3 pierwiastek podwójny |
| | 2 | |
b)
x=0 ⇔f(0)=9k i g(0)=k−1
9k=k−1
8k=−1
| | 9 | |
a=(0,− |
| sprawdź rachunkiem dla funkcji |
| | 8 | |
2 cze 23:29
anka: a skąd to Δ=36−36=0?
12 cze 02:20
Mila: x2+6x+9=0
Δ=b2−4ac
Δ=62−4*1*9=36−36=0
12 cze 15:16