Wyznaczyc lokalne ekstremum
filip: Wyznaczyc lokalne ekstremum
f(x,y)= x3 + 3xy2 + 12xy
Potrzebne na kolosa, plz.
2 cze 19:51
2 cze 19:59
filip: no okej, a gdy mamy w przykladzie 3xy2, co robimy inaczej?
2 cze 20:08
Krzysiek: tak jak na wiki masz opisane, zaczynasz od policzenia pochodnych cząstkowych i przyrównujesz je
do zera, zrobiłeś to?
2 cze 20:11
filip: pochodne licze i dalej sie gubie

Mogłbyś rozwiązać to zadanie krok po kroku? metoda prób i
błędów bym sobie kminił to zadanie na tym konkretnym przykładzie.
2 cze 21:29
Krzysiek: to czemu nie 'kminisz' na przykładzie z wikipedii?
2 cze 21:32
Godzio: Rozpiszę Ci to bo mam już dość mojego materiału
2 cze 21:37
filip: zmeczenie daje sie we znaki. Dajmy na tym przykladzie z wiki. 2x3−y3+12x2=27y
pierwsze pytanie: dlaczego a i c są mniejsze od 0? Jest to warunek dot ekstremum, ale dlaczego
te punkty sa <0 ?
2 cze 21:40
Godzio:
3x
2 + 3y
2 + 12y = 0
6xy + 12x = 0
x
2 + y
2 + 4y = 0
xy + 2x = 0 ⇒ x(y + 2) = 0 ⇒ x = 0 lub y = −2
Dla x = 0 mamy: y
2 − 4y = 0 ⇒ y(y − 4) = 0 ⇒ y = 0 lub y = 4
Dla y = −2 mamy: x
2 + 4 − 8 = 0 ⇒ x
2 − 4 = 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) = 0 ⇒ x = 2 lub x = −2
Punkty do zbadania: A(0,0), B(0,4), C(2,−2), D(−2,−2)
| ∂2f | | ∂f | | ∂f | | ∂f | |
| = 6x, |
| = 6y + 12 (zasada: |
| = |
| , zdarzają się |
| ∂x2 | | ∂x∂y | | ∂x∂y | | ∂y∂x | |
| ∂2f | | ∂f | |
| = 6x, |
| = 6y + 12 wyjątki, ale to musi być coś nie trywialnego  ) |
| ∂y2 | | ∂y∂x | |
| 6x 6y + 12 |
W = | | = 36xy − 36y
2 − 144y − 144
| 6y + 12 6x |
W(A) = − 144 < 0 brak ekstremum
W(B) < 0 (widać)
W(C) = 36 * (−4) − 36 * 4 + 144 * 2 − 144 < 0
W(D) = 4 * 36 − 36 * 4 + 144 * 2 − 144 = 144 > 0
| ∂2f | |
| (−2,−2) = 6 * (−2) = − 12 < 0 −− maksimum lokalne |
| ∂x2 | |
Sprawdzaj rachunki, mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem
2 cze 21:45
Marta : 3xy−y3−x3
10 sty 10:43