oblicz pole rombu
jop: oblicz pole rombu, którego bok ma 14 cm, a kąt rozwarty 128° .oblicz długości przekątnych tego
rombu . Wynik podaj z dokładnością do jedności
2 cze 14:35
Eta:

P= 14*14*sin52
o=....
z tw. cosinusów
e
2= 14
2+14
2−2*14*14*cos52
o =....
f
2= 14
2+14
2−2*14*14*cos128
o , cos128
o= −sin52
o
Wartości f. trygonometrycznych odczytaj z tablic
2 cze 15:15
Ajtek:

a=14
α=128
o
β=180−α=52
o
Odczytaj z tablic sin52
o
Z własności rombu mamy:
a
2=(0,5e)
2+(0,5f)
2
Otrzymaliśmy układ równań:
{a
2=(0,5e)
2+(0,5f)
2
gdzie e i f to długości przekątnych. Rozwiąz go

.
2 cze 15:18
Ajtek:
Cześć
Eta 
.
2 cze 15:19
Eta:
Witam
Ajtek
2 cze 15:20