ZADANIE NA SPRAWDZIAN Z ELEMENTÓW GEOMETRII ANALITYCZNEJ
martyna: Proszę o rozwiązanie tych zadań!
ZAD. 1
Punkty A (−6;−1) B (1;−5) oraz C (3;−1) są współrzędnymi kolejnych wierzchołków prostokąta
ABCD. Oblicz współrzędne punktu D.
ZAD. 2
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej k : y=2x−4 i przechodzącej przez punkt A (
−2;4 )
ZAD. 3
Znajdź współrzędne środka i długość promienia okręgu danego równaniem x2 + y2 − 6x + 2y + 6 = 0
b) zbadaj wzajemne położenie tego okręgu z prostą y = 3x + 2 ( podaj pełną odpowiedź )
c) oblicz odległość środka okręgu od tej prostej
d) zbadaj wzajemne położenie tego okręgu z okręciem (x−3)2 + y2 = 1
2 cze 21:26
Mila: 1) Wektor BC
→=[2,4]
A(−6,−1)→→
[2,4] D=(−6+2,−1+4)=(−4,3) przesunięcie równoległe
2) k: y=2x−4
2 cze 22:11
Mila: 3) x
2 + y
2 − 6x + 2y + 6 = 0
−6:2=−3
2:2=1
postać kanoniczna :
(x+3)
2−9+(y−1)
2−1+6=0
(x+3)
2+(y−1)
2=4=2
2
S=(−3,1) r=2
c) odległość
y = 3x + 2 ⇔ 3x−y+2=0 postać ogólna równania prostej
| | |3*(−3)−1+2| | | 8 | |
d= |
| = |
| >r=1 zatem prosta nie ma punktów wspólnych z |
| | √32+(−1)2 | | √10 | |
okręgiem
d) rozwiąż układ rownań:
x
2 + y
2 − 6x + 2y + 6 = 0
x
2−6x+9+y
2=1 odejmij stronami, a potem wyznacz x lub y ( co łatwiejsze
będzie) i podstaw do drugiego równania
2 cze 22:53
martyna: Ok wielkie dzięki!
3 cze 00:12
Mila:
3 cze 00:34
Hary:
3 cze 09:23