matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:D
SEMMITTO:
Przedstaw funkcję f(x)= −3x²+10x−3 w postaci: A)Kanonicznej B)Iloczynowej
2 cze 16:43
picia:
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
2 cze 17:01
Mila:
f(x)= −3x²+10x−3 postać kanoniczna: f(x)=a(x−p)
2
+q
−b
−10
5
p=
=
=
2a
−6
3
−Δ
5
q=
albo liczymy wartość funkcji dla p=
( co jest łatwiejsze)
4a
3
Δ=10
2
−4*(−3)*(−3)=64
−64
16
q=
=
−12
3
5
16
f(x)=−3(x−
)
2
+
3
3
(p,q) to współrzedne wierzchołka paraboli 2) postać iloczynowa: trzeba obliczyc miejsca zerowe f(x)=−3*(x−x
1
)*(x−x
2
) policz ,
2 cze 23:06