Pilne
CIAGI: Oblicz an−1 jesli an={3n2}{3n−4}
2 cze 19:17
Maslanek: | | 3(n−1)2 | |
an−1 = |
| = |
| | 3(n−1)−4 | |
2 cze 19:18
CIAGI: I co mam dalej zrobic?
2 cze 19:28
Maslanek: policzyć
2 cze 19:32
CIAGI: To ma byc tak? 3n−323n−3−4
2 cze 19:35
mala2:
najpierw potęgowanie
(n−1)2 = n2 − 2n +1
2 cze 19:38
picia: nie...kolejnosc dzialan i wzory skroconego mnozenia.
(a−b)2=a2−2ab+b2
2 cze 19:39
CIAGI: Jeśli by ktoś mógł to byłabym wdzięczna za pokazanie tego jak się liczy
2 cze 19:46
CIAGI: Proszę o rozwiązanie
2 cze 19:51
picia:
| 3(n2−2n+1) | | 3n2−6n+3 | |
| = |
| |
| 3n−3−4 | | 3n−4 | |
2 cze 19:53
2 cze 19:53
picia: w mianowniku −7
2 cze 19:55
CIAGI: I to już jest rozwiązanie?
2 cze 19:55
picia: tak
2 cze 20:01