Bryły
Zuzanna: Każda z krawędzi prostopadłościanu jest dwa razy większa od następnej. Przekątna tego
prostopadłościanu wynosi 4√21 cm Oblicz objętość bryły.
2 cze 17:20
Basia:
a
b = 2a
c = 4a
D = √a2+b2+c2 = √a2+4a2+16a2 = √21a2 = a√21 = 4√21
a = ..............
b = ............
c = ..............
V = a*b*c
dokończ
2 cze 17:25
Eta:
a=x , b=2x , c= 4x , x>0
d= √a2+b2+c2= ......... =√21x2
√21x2=4√21 ⇒ x2= 16 ⇒ x= 4
a=.... b=..... c=....
V= a*b*c=...
2 cze 17:26
Zuzanna: d= √a2+b2+c2 skad sie to wzielo
2 cze 18:18