patryk: Rzucamy 6 razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo wypadnięcia co najmniej 2 orłów.
2 cze 23:10
Gustlik: |Ω|=2
6=64
A' − wyrzucono co najwyżej raz orła (zdarzenie przeciwne do naszego, mniej przypadków do
rozpatrzenia)
a więc RRRRRR, ORRRRR, RORRRR, RRORRR, RRRORR, RRRROR, RRRRO
|A'|=7
|A|=|Ω|−|A'|=64−7=57
2 cze 23:13
Mila: Ω=2
6
A− wypadną co najmniej dwa orły.( czyli 2 lub 3 lub 4 lub 5 lub 6)
A' − wypadnie jeden orzeł i 5 reszek lub same reszki (zdarzenie przeciwne do A)
(O,R,R.R,R,R) orły mogą być na różnych miejscach − 6 mozliwości
(R,R,R,R,R,R) 1 możliwość
|A'|=7
2 cze 23:18
patryk: I to jest całe zadanie?

Jeśli tak to bardzo dziękuję, bo zabierałem się inaczej (źle) do
tego zadania...
2 cze 23:18
Mila: Tak, popatrz też co Gustlik napisał.
2 cze 23:31
pomożecie?: no to super. dzięki!

a umiesz pomóc w tym zadaniu:
W sumie jest 5 kul białych, 10 czarnych. Losujemy bez zwracania 3 kule.
Zmienna losowa x to liczba wylosowanych kul. Jaka jest wariacja zmiennej losowej
2 cze 23:33
Mila: Zadanie nieprecyzyjne. Może chodzi o kolor kuli. Skonsultuj z koleżanką treść.
Ponadto liczymy wariancję.
3 cze 00:05