pole obszaru
student: Witam, mam problem z jednym zadaniem.
1.Oblicz pola obszarów ograniczonych krzywymi y=2
x, y=2x, x=0.
Wykres narysowałem, ale nadal jakoś mało mi to mówi i nie wiem co dalej z tym

.
Będę wdzięczny za rozwiązanie tego zadania!
2 cze 12:36
Godzio:

∫
01(2
x − 2x)dx
2 cze 12:46
student: Czyli byłem bliski rozwiązania

dzięki Godziu !
2 cze 12:47
Godzio: ∫
01 oczywiście (źle granice napisałem

)
2 cze 12:48
student: A jeszcze takie pytanie. Bo nie do końca rozumiem, które proste wybrać do tej całki.. Rozumiem,
że te, które się przecinają, a co z 2x i x=0, one też się przecinają. Tak samo 2x i x=0. Czy
prostu ze względu na to, że jest to 0 to nie bierzemy prostej x=0 pod uwagę?
2 cze 12:51
Basia:
prosta x=0 to oś OY; oczywiście, że bierzemy ją pod uwagę; gdyby jej nie było obszar byłby
nieograniczony
2 cze 12:54
Godzio:
Jak nie bierzemy ? Prosta x = 0 ogranicza nam lewą stronę, bierzemy tę część, o którą nas
proszą w poleceniu "obszar ograniczony y = 2
x, y = 2x, x = 0 ". Czyli to czego szukamy musi
się zawierać między tymi trzeba krzywymi, nie możemy wziąć np. obszaru ograniczonego 2
x i 2x
bo jakby dalej pociągnąć wykresy to one się znów przetną w punkcie (2,4)
2 cze 12:55
student: Fakt, oczywiście racja. Tylko jeszcze chodzi mi o jedną rzecz. Dajmy na to to zadanie. Mamy te
3 proste, rysujemy wykres, widzimy gdzie się przecinają. To na podstawie czego mamy wiedzieć z
których skonstruować całkę do obliczenia pola obszaru ? ( zadaje może banalne pytania, ale nie
do końca to rozumiem )
2 cze 12:58
Godzio:

Masz tu taki typowy przykład, gdzie trzeba napisać 2 całki, widać, że na przedziale [1,2]
funkcja f nie ma nic do gadania, a wyższą funkcją staje się g, więc pole obszaru wyrazi się
tutaj:
∫
01(f − h)dx + ∫
12(g − h)dx
Nie wiem czy to takie oczywiste, trzeba porobić parę przykładów, żeby to lepiej zrozumieć
2 cze 13:01
student: Ok, dzięki, poćwiczę jeszcze i mam nadzieje, że ogarnę

.
2 cze 13:03