matematykaszkolna.pl
pole obszaru student: Witam, mam problem z jednym zadaniem. 1.Oblicz pola obszarów ograniczonych krzywymi y=2x, y=2x, x=0. Wykres narysowałem, ale nadal jakoś mało mi to mówi i nie wiem co dalej z tym . Będę wdzięczny za rozwiązanie tego zadania!
2 cze 12:36
Godzio: rysunek01(2x − 2x)dx
2 cze 12:46
student: Czyli byłem bliski rozwiązania dzięki Godziu !
2 cze 12:47
Godzio:01 oczywiście (źle granice napisałem emotka )
2 cze 12:48
student: A jeszcze takie pytanie. Bo nie do końca rozumiem, które proste wybrać do tej całki.. Rozumiem, że te, które się przecinają, a co z 2x i x=0, one też się przecinają. Tak samo 2x i x=0. Czy prostu ze względu na to, że jest to 0 to nie bierzemy prostej x=0 pod uwagę?
2 cze 12:51
Basia: prosta x=0 to oś OY; oczywiście, że bierzemy ją pod uwagę; gdyby jej nie było obszar byłby nieograniczony
2 cze 12:54
Godzio: Jak nie bierzemy ? Prosta x = 0 ogranicza nam lewą stronę, bierzemy tę część, o którą nas proszą w poleceniu "obszar ograniczony y = 2x, y = 2x, x = 0 ". Czyli to czego szukamy musi się zawierać między tymi trzeba krzywymi, nie możemy wziąć np. obszaru ograniczonego 2x i 2x bo jakby dalej pociągnąć wykresy to one się znów przetną w punkcie (2,4) emotka
2 cze 12:55
student: Fakt, oczywiście racja. Tylko jeszcze chodzi mi o jedną rzecz. Dajmy na to to zadanie. Mamy te 3 proste, rysujemy wykres, widzimy gdzie się przecinają. To na podstawie czego mamy wiedzieć z których skonstruować całkę do obliczenia pola obszaru ? ( zadaje może banalne pytania, ale nie do końca to rozumiem )
2 cze 12:58
Godzio: rysunek Masz tu taki typowy przykład, gdzie trzeba napisać 2 całki, widać, że na przedziale [1,2] funkcja f nie ma nic do gadania, a wyższą funkcją staje się g, więc pole obszaru wyrazi się tutaj: ∫01(f − h)dx + ∫12(g − h)dx Nie wiem czy to takie oczywiste, trzeba porobić parę przykładów, żeby to lepiej zrozumieć
2 cze 13:01
student: Ok, dzięki, poćwiczę jeszcze i mam nadzieje, że ogarnę emotka.
2 cze 13:03