stężenia
lalka: Do 600 g 4% roztworu dodano 50 g wody i dosypano 20 g soli i wymieszano. Oblicz stężenie
procentowe tego roztworu.
2 cze 12:33
mala2: | 600 * 0,04 + 20 | |
| * 100% = |
| 600 + 50 + 20 | |
2 cze 12:40
mala2: ze wzoru na stężenie % r−ów
2 cze 12:41
lalka: możliwe żeby stężenie procentowe tego roztworu wyniosło 6,56% ?
2 cze 12:48
mala2: tak.
skąd watpliwości?
2 cze 13:26
mala2: W liczniku ułamka jest masa substancji rozpuszczonej, w mianowniku masa roztworu.
2 cze 13:30
vanitas : dzieki
2 cze 14:19
Eta:

4*600 +0*50 +100*20 = 670*p
4 400= 670p ⇒ p≈ 6,56%
2 cze 15:28