Trudne zadania.
Criss: Witam.
zad1.
Wyznacz iloczyn.
(5x
2 −2x −3)(x
2 −5x +6)
zad.2
Wykonaj działanie, odpowiedź podaj w najprostszej postaci.
zad.3
Rozwiąż równanie
{x −3}{x −2} = {x +3}{x +2}
Proszę bardzo o pomoc, ponieważ potrzebuję szybko odpowiedzi. Z góry dziękuję

.
2 cze 17:52
Buuu: 1) Wymnóż metodą "moda na sukces" − każdy z każdym, zaś zredukuj jednomiany.
2) Nie chce mi się, sorry. Popiłem.
3) x2 − 5x + 6 = x2 + 5x + 6
−10x = 0
x = 0
2 cze 18:07
Criss: x −3 kreska ułamkowa x −2 = x +3 kreska ułamkowa x +20
To zad.3 źle się napisało. Tak ma być
2 cze 18:41
Eta:
| x−3 | | x+3 | |
| = |
| założenia: x≠2 i x≠ −20 |
| x−2 | | x+20 | |
(x−3)(x+20)= (x−2)(x+3)
rozwiąż to równanie , pamiętaj o założeniach
2 cze 18:43
Artur z miasta Neptuna: To mnozysz na krzyz. i redukujesz
2 cze 18:44
Criss: każde z każdym pomnożyć, tak?
2 cze 18:44
Criss: wynik −2x+−0 ?
2 cze 18:49
Criss: −2x= 0
2 cze 18:49
Eta: Źle!
Policz jeszcze raz
2 cze 18:50
Criss: ale ta nie ma być 20 tylko 2. to chyba dobrze, co?
2 cze 18:51
Criss: x2 + 2x − 3x − 6 = x2 +3x − 2x − 6
x2 − x2 + 2x − 3x −3x + 2x= −6 + 6
−2x= 0
Tak?
2 cze 18:57
Eta:
Skoro jest (x+2) zamiast x+20
to −2x=0 ⇒ x=0
odp: x=0
2 cze 19:04
mala2: popraw działanie 2 na 20
2 cze 19:04
Criss: dzięki. a umiesz zrobić drugie? tam też są kreski ułamkowe, tylko jakoś tego nie pokazuje
2 cze 19:06
Maslanek: Wyznacz dziedzinę i sprowadź do wspólnego mianownika.
Potrafisz?
2 cze 19:08
Criss: wspólny mianownik z iksami?
2 cze 19:10
picia: oczywiscie.
2 cze 19:14
Criss: to może ktoś to zrobić? bo ja nie umiem...
2 cze 19:16
Maslanek: | 3x(2x−3)−(5x−2)(2x+1) | |
| |
| (2x−1)(2x−3) | |
Resztę Ty
2 cze 19:17
Maslanek: Oczywiście pierwszy nawias w mianowniku (2x+1)
2 cze 19:17
picia:
Maslanek ma blad
2 cze 19:18
Maslanek: Udław się jabłkiem
2 cze 19:19
picia: juz nie...........
2 cze 19:19
Maslanek: Szkoda

Straciłeś szansę na mało bolesną śmierć
2 cze 19:20
Criss: wynik to 1?
2 cze 19:20
picia:
o kurde. jak zes to zrobil ze Ci wyszlo 1
2 cze 19:21
Criss: nie, nie. policzyłem bez poprawki.
2 cze 19:26
2 cze 19:27
Maslanek: | −4x2−7x+2 | |
| . Dalej się nie da  |
| (2x−1)(2x−3) | |
2 cze 19:34
picia:
mi w liczniku wyszlo −4x
2 −10x+2.ale pewien nie jestem
2 cze 19:37
Criss: to na być (2x−1) czy (2x+1)?
2 cze 19:37
Criss: możecie to rozpisać? bo nie wiem jak wam wyszło takie coś
błagam. naprawdę to potrzebuję. ostatnia prośba.
2 cze 19:40
picia: (2x+1)
2 cze 19:40