Wielomian na postać iloczynową
pawel: k2 − 5k3 + 4k − 90
Potrzebuję zapisać powyższy wielomian w postaci iloczynowej. Proszę o wytłumaczenie.
2 cze 19:38
pawel: Przepraszam, pomyłka. Powinno być bez tego −90.
2 cze 19:39
picia: wyciagnij k przed nawias
2 cze 19:42
ZKS:
| | 4 | |
k(−5k2 + k + 4) = −5k(k − 1)(k + |
| ) |
| | 5 | |
2 cze 19:42
Saizou : k
2−5k
3+4k=0
−5k
3+5k
2+4=0
k
2(−5k
2+k+4)=0
Δ=1+80=81
√Δ=9
2 cze 19:44
ZKS:
Saizou zapomniałeś o −5.
2 cze 19:47
Saizou : fakt umknęło mi
2 cze 19:50