matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pH
vanitas :
[OH−] = 0,01 mol/dm3 Oblicz pH czy o rozwiązanie jest dobre? 10
−
14 podzielić przez 10
−
2 i z tego mi wyszło 10 do −12, czyli pH=12
2 cze 12:53
Maslanek:
Dosyć pokrętnie
pOH=−log[OH] pOH=2 pOH+pH=14 ⇒ pH=12.
2 cze 13:39