Podaj resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian P(x) jeżeli :
POLsystemszkolnictwaniedziala: Podaj resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian P(x) jeżeli :
a) W(x)=6x5−4x4−2x3+2x2−x+6 , P(x)=x−4
b)W(x)=3x4−12x3+6x2−3x+12 .P(x)=x+2
moje pytanie brzmi następująco
Schemat Hornera pozwala na wyznaczenie ilorazu Q(x) z dzielenia wielomianu
W(x) = anxn + an−1xn−1 + ... + a2x2 + a1x + a0 przez dwumian x − c.
czyli
a) W(x)=6x... : (x+4) ?
b)w(x)=3x... : (x − 2) ?
podzielic to sobie ogarne tylko sie zastanawiam czy zmienia sie znak
2 cze 06:55
Hary:
2 cze 08:06
POLsystemszkolnictwaniedziala: b ) W(x)=3x4−12x3+6x2−3x+12 .P(x)=x+2 −> x+2=o −> x= −2
W(−2) = 3*(−2)4 − 12*(−2)3 + 6*(−2) − 3*2 + 12 = 48 +96 − 12 −6 +12 = 138 R= 138
o to mi chodzi czy dobrze zrobiłem to zadanie : )?
2 cze 08:17
POLsystemszkolnictwaniedziala: niech ktoś odpowie czy tka to ma być bo nie mam pomysłu
2 cze 08:24
Basia: tak; o to chodzi; to jest kolejno W(4) i W(−2)
2 cze 08:31
POLsystemszkolnictwaniedziala:
Sposobem Hornera
a ) W(x) = (6x
5 − 4x
4 + 2x
3 + 2x
2 − x + 6 ) : ( x + 4 )
| 6 | −4 | −2 | 2 | −1 | 6
−4 | 6 | −28 |110 | −438 | 1751 | −6998
6 * (−4) − 4 = −28
−28 * (−4) + 2 = − 438
−438 * (−4) − 1 = 1751
1751 * (−4) + 6 = − 6998
6x
5 − 4x
4 − 2x
3 + 2x
2 − x +6 = (6x
4 − 28x
3 + 110x
2 − 438x + 1751)(x − 4) −
6998
czy to jest dobrze
2 cze 10:03
Basia:
ale tam miało chyba być dzielenie przez x−4 nie przez x+4
2 cze 10:08
POLsystemszkolnictwaniedziala: błąd w zapisie policzone jest na x − 4
2 cze 10:10
POLsystemszkolnictwaniedziala: ok źle zrobiłem bo tam jest x − 4 co we wzorze Hornera da x=4 czyli podaje doalne wyniki
6 | 20 | 78 | 314 | 1255 | 5026
2 cze 10:22
Basia:
tak; teraz się zgadza
2 cze 10:30
POLsystemszkolnictwaniedziala: dzięki Basiu pobroiłem tylko mam pytanie
(3x4−12x3+6x2−3x+12) : (x+2) = 3x3 − 18x2 − 42 x − 87 reszta 186
mam juz zrobione zadanie ?
2 cze 10:40
picia:
tak. a nawet wg mnie wystarczy podac ze reszta to 186.przeciez pytaj wlasnie ile wyniesie
reszta z dzielenia.
2 cze 10:48
POLsystemszkolnictwaniedziala: ok dziękuje wam bardzo bez waszej pomocy nie dał bym sobie rady a na dodatek nauczyłem się
ciekawych rzeczy te dzielenie wielomianów nie jest takie straszne : )
2 cze 10:53