Potrzebne ;]
milord: W pierwszym miesiącu w księgarni książka została sprzedana po cenie 28 zł. Na następny miesiąc
cenę obniżono o 57%, przez co przychody wzrosły o 36%. Ile procent więcej książek sprzedała
księgarnia w drugim miesiącu?
2 cze 18:21
Saizou : x− ilość sprzedanych książek
−po cenie 28 zł przychód wynosił 28x
− po zmianach procentowych
28*0,43=12,04 tyle wynosi teraz cena książki
12,04*1,36x=16,3744x tyle wynosi zysk
| 28−16,3744 | |
| *100%=41,52% |
| 28 | |
2 cze 18:30
milord: Kurde, zle dane podalem

W pierwszym miesiącu w księgarni książka została sprzedana po cenie
35 zł. Na następny miesiąc cenę obniżono o 90%, przez co przychody wzrosły o 22%. Ile procent
więcej książek sprzedała księgarnia w drugim miesiącu?
2 cze 18:39
Saizou : to analogicznie
tylko jaka księgarnia robi promocję o 90% ?
2 cze 18:44
milord: ale źle zadanie przeczytales

chodzi procent ksiazek a nie ceny
2 cze 18:51
Saizou : a masz do tego odpowiedzi?
2 cze 19:01
nowicjusz: owszem
A 1245 Wybierz B 899 Wybierz C 1120 Wybierz D 1330 Wybierz E 686 Wybierz F 1427
Wybierz
Bo walcze o ocene z matmy i potrzebuje
2 cze 19:05
Saizou : x−ilość sprzedanych ksiązek
y− przychód
| | 1,22y | |
0,1*35x=1,22y→x= |
|
|
| | 3,5 | |
2 cze 19:11
Saizou : oczywiście na końcu znak procent
2 cze 19:11
nowicjusz: Dziękuje, naprawdę , przydatny sposób, zapisze go sobie, przyda się na przyszłość ( jestem w
gim

) i potrzebuje jeszcze jednego zadanka . Na ile sposobów można włożyć 7 listów do 7
zaadresowanych kopert, tak aby żaden list nie trafił
do odpowiedniej dla niego koperty?
2 cze 19:13
Saizou : zawsze jedna możliwość jest dobra zatem z reguły mnożenia mamy
6*6*6*6*6*6*6=67=279 936
2 cze 19:17
nowicjusz: Nie, to nie bedzie to
2 cze 19:18
Saizou : masz odpowiedzi? bo coś mi świta ale nie jestem pewien
2 cze 19:26
nowicjusz: A 17 Wybierz B 2876 Wybierz C 49 Wybierz D 20000 Wybierz E 7 Wybierz F 1854 Wybierz
2 cze 19:27
Saizou : jak na moje to 6*6*5*4*3*2*1=4 320 tylko że nie ma takiej odpowiedzi
2 cze 20:06
nowicjusz: mi sie wydaje ze trzeba zrobic tabelke i np. do 4 listow sobie rozrysowac, ze 1 koperta 0
mozliwosi, 2 koperty 1 mozliwosc itd
2 cze 20:15
pigor: ...

a ja bym zadanie z procentami rozwiązywał jednym równaniem np.
takim :
10%*35(100+x)% t =122%*35t / : 35t% ⇔ 10%(100+x) = 122 /*10 ⇔
⇔ 100+x=1220 ⇔
x=1120 − odpowiedź
C.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
analogicznie do zadania z początku :
43%*28(100+x)%t = 136%*28t / : 28t% ⇔ 43%(100+x) = 136 /*100 ⇔
⇔ 43(100+x) = 136*100 ⇔ 43x = 136*100 −43%*100 ⇔ 43x = 93*100 ⇔
⇔ x=
9343*100 ⇔
x%=216% . ...
2 cze 20:57
nowicjusz: też prawda, bardziej interesują mnie listy....
2 cze 20:59