Ciągi
Loco: 1)Iloraz ciagu geometrycznego jest równy 3 ,a suma odwrotności wyrazu 1 i 2 wynosi 18.
Oblicz 1 wyraz tego ciągu
Podaj wzór na wyraz ogólny tego ciągu
2)Ciag arytemtyczny jest określony wzorem an=2n−6.Zsumowano 10 kolejnych lwyrazów tego ciągu i
otrzymano liczbę 310.
które wyrazy zsumowano?
2 cze 08:54
Basia:
ad.1
q=3 a
1 = x ≠0
a
2 = a
1*q = 3x
i masz do rozwiązania równanie
3 + 1 = 54x
54x = 4
| | 2 | | 2*3n−1 | |
an = a1*qn−1 = |
| *3n−1 = |
| = 2*3n−4 |
| | 27 | | 33 | |
2 cze 08:59
Basia:
ad.2
S = a
k + a
k+1+a
k+2+....+a
k+9 =
2k−6 + 2(k+1)−6 + 2(k+2) −6 +....+2(k+9) − 6 =
2k + 2k+ 2 + 2k+4+.....+2k+18 − 10*6 =
10*2k − 60 + (2+4+...+18) =
20k − 60 + 2(1+2+3+...+9) =
20k − 60 + 2*5*9 =
20k − 60 + 90 =
20k + 30
20k+30 = 310
20k = 280
k = 14
czyli zsumowano wyrazy: a
14+a
15+....+a
23
jest też inny sposób; napiszę Ci w kolejnym wpisie, żeby się nie mieszało
2 cze 09:06
Loco: ok wielkie dzięki
2 cze 09:09
Basia:
a
n = 2n−6
ciąg arytmetyczny a
1 = −4 r= 2
sumujemy 10 kolejnych wyrazów a
k+.....+a
k+9
to też jest ciąg arytmetyczny
b
1 = a
k = 2k−6
b
10 = a
k+9 = 2(k+9) − 6 = 2k + 18 −6 = 2k+12
n = 10
5(b
1+b
10) = 5(2k−6+2k+12) = 5(4k+6)
5(4k+6) = 310 /:5
4k+6 = 62 /:2
2k + 3 = 31
2k = 28
k=14
czyli zsumowano wyrazy od a
14 do a
23
2 cze 09:12
Basia:
trzeci sposób:
S = a
k+1+a
k+2+....+a
k+10 = S
k+10 − S
k =
| a1+ak+10 | | a1+ak | |
| *(k+10) − |
| *k = |
| 2 | | 2 | |
| −4 + 2(k+10)−6 | | −4 + 2k−6 | |
| *(k+10) − |
| *k = |
| 2 | | 2 | |
| −4+2k+20−6 | | 2k−10 | |
| *(k+10) − |
| *k = |
| 2 | | 2 | |
| 2k+10 | | 2k−10 | |
| *(k+10) − |
| *k = |
| 2 | | 2 | |
(k+5)(k+10) − (k−5)*k =
k
2 + 10k + 5k + 50 − k
2 + 5k = 20k + 50
20k + 50 = 310
20k = 260
k = 13
ale teraz sumowałam od k+1 do k+10 czyli mamy to samo:
wyrazy od a
14 do a
23
2 cze 09:20